Sok pomarańczowy domowej roboty to gwarancja na smakowity soczek. Sok ten doskonale nadaje się na lato jak i jesienno-zimowe dni. Doskonale smakuje na ciepło i zimno. Uwielbiają go nie tylko dzieci ale i wszyscy domownicy. Sok można wlać do butelek i schować do lodówki. Trwałość jego to około tydzień czasu.
Sok pomarańczowy a dokładnie pomarańczowo- marchwiowy to doskonały napój na ciepłe i zimowe dni. Jest to sok, który uwielbia moja rodzina. Do tego przepisu można dodać wiele innych owoców lub nawet warzyw, które lubimy. Z tego przepisu wychodzi sporo soku, który doskonale nadaje się do przechowywania w lodówce, a tym sposobem nic się nie zmarnuje.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- pomarańcze – 4 szt.
- cukier – 1/2 kg
- banany – 3 szt.
- marchew – 30 dkg
- kwasek cytrynowy – 2 g
- woda – 6 l
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ugotować marchewkę aż będzie miękka, wystudzić ją. Zagotować 6 litrów wody z cukrem.
Pomarańcze dokładnie obrać, aby nie było na nich białej skórki, banany obrać. marchewkę, pomarańcze, banany zmiksować blenderem lub w malakserze, dodać troszkę wody, tej gotującej się z cukrem, (wtedy lepiej się zmiksują).
Do zagotowanej wody dodać mus owocowy, kwasek cytrynowy wymieszać wszystko razem i chwilkę pogotować (około 3-4 minuty). Zdjąć sok z ognia i przestudzić.
[puregallery]