Pychotka

 Pychotka, pani Walewska to ciasto kruche z dodatkiem bezy, powidła śliwkowego, orzechów włoskich i masy budyniowej. Doskonałe na każdą okazję.

pychotka1

Pychotka to dostojne ciasto na cześć Pani Walewskiej. Jak nazwa wskazuje przekładane cisto kruche z bezą z dodatkiem orzechów jest przepyszne. Nie jest bardzo skomplikowane na jakie wygląda. Jednak zabierałam się do niego jak do tortu. Jednak okazało się, że szybko się go robi, nie licząc czasu w piekarniku. Efekt znakomity. Można pychotkę zrobić na nutę migdałową zamiast orzechów włoskich.

SKŁADNIKI

Ciasto

  • margaryna – 20 dag
  • mąka pszenna – 40 dag
  • cukier puder – 10 dag
  • jajka- żółtka – 6 sztuk
  • kwaśna śmietana – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • amoniak – 1 łyżeczka
  • powidło śliwkowe – 2 małe słoiki
  • orzechy włoskie – 20 dag

Beza

  • jajka- białko – 6 sztuk
  • cukier kryształ – 1,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka

Masa

  • mleko – 1/2 litra
  • budyń śmietankowy lub waniliowy – 1 opakowanie
  • jajka – 2 sztuki
  • cukier kryształ – 3/4 szklanki
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • masło 82 % – 1 kostka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto

Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, amoniakiem, dodać margarynę, żółtka, śmietanę. Wszystko posiekać i zarobić ciasto.

Ciasto podzielić na 2 części, które rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć warstwę powidła, na wierzch ułożyć posiekane orzechy.

Beza

Białka ubić z cukrem kryształem na sztywna pianę, cukier dodawać małymi porcjami, dodać mąkę ziemniaczaną i całość dobrze wymieszać, wylać na dwa placki, na wierzch orzechów.

Upiec placki.

Masa

Zagotować szklankę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą szklankę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę i budyń, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Jeżeli ugotuje się gęsty budyń, należy go ściągnąć z ognia i przelać na miskę, salaterkę i przestudzić. Jeżeli pojawia się grudki , należy je szybko i energicznie rozmieszać.

Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać wystudzony budyń. Do masy dodać wódkę do smaku.

Gotowa masa przełożyć placki. Kilka łyżek masy pozostawić na wierzch i udekorować ciasto dowolnie np. czekoladą.

pychotka pychotka2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *