Ciasteczka ze słonecznikiem to połączenie ciasta kruchego z ziarnem słonecznika. Doskonałe kiedy najdzie nas ochota na coś takiego, nie słodkiego, po jednym ciasteczku sięgniemy po kolejne. Dobre o każdej porze roku.
Ciasteczka ze słonecznikiem to zarazem coś słodkiego i pożywnego. Doskonale smakują i wyglądają. Zamiast słonecznika można użyć płatków owsianych , kukurydzianych, musli, kawałków czekolady. Można użyć dowolny składnik za, którym przepadamy. Dodatkowo ciastka będą się fajnie prezentować, jeżeli wytniemy je foremkami o różnych kształtach. Słonecznik dobrze się trzyma.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
- margaryna – 250 g
- mąka pszenna – 3 szklanki
- cukier kryształ – 9 łyżek
- jajka – 2 sztuki
- śmietana 18 % – 2 łyżki
- proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
- ziarna słonecznika (łuskane) – 300 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na stolnice przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, uformować kopczyk.
Na środku zrobić wgłębienie i dodać margarynę, 1 całe jajko i 1 żółtko, proszek do pieczenia, 7 łyżek cukru, śmietanę.
Wszystko razem posiekać i zarobić ciasto.
Ciasto zawinąć w folie spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wycinać ciasteczka okrągłą foremką.
Pozostałe biało rozkłócić z 2 łyżkami cukru.
Ziarna słonecznika nasypać do miski.
Ciastko posmarować białkiem, można również maczać a potem maczać w słoneczniku, słonecznik należy docisnąć delikatnie aby nie odpadł w czasie pieczenia.
Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 20 min. w temp. 180 °C.
Ciastka przestudzić.
Z tej porcji wyszło mi około 50 szt. ciasteczek.