Cebula stanowi bogactwo cennych witamin i minerałów. Wraz z czosnkiem posiadają podwojone działanie. Cebula zawiera w sobie witaminę, A, C, witaminy z grupy B, witaminę PP jak również magnez, fosfor, żelazo, sód, wapń, potas. Czosnek zawiera flawonoidy, witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo i magnez.
Kiedy byłam mała i pojawiał się silny i uporczywy kaszel, przeziębienie mama zawsze przygotowywała mi domowy syrop z cebuli. Obecnie też robię go swoim dzieciom gdy zajdzie potrzeba. Doskonały dla dzieci i dorosłych. Jednak dzieci mogą nie przepadać za jego smakiem. Warto go robić bo jest naprawdę skuteczny i bezpieczny.
Syrop z cebuli to połączenie cebuli, czosnku, miodu, cytryny. Domowa mikstura na przeziębienie i kaszel.
Jeżeli dzieci niechętnie go chcą pić wówczas można go troszkę bardziej dosłodzić cukrem lub miodem.
Czas przygotowania – 10 min.
SKŁADNIKI
- cebula – 2-3 sztuki
- miód – 2 łyżki
- cukier kryształ – 2 łyżki
- cytryna – sok z połowy cytryny
- czosnek – 2-4 ząbki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebule pokroić w kostkę lub plasterki, przełożyć do słoika lub innego pojemnika, naczynia z zakrętką. Następnie dodać miód, cukier kryształ, sok z cytryny. Na koniec dodać obrane ząbki czosnku.
Wszystko dokładnie wymieszać, szczelnie zakręcić i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce.
Po godzinie syrop w słoiku jest już widoczny.
Syrop taki można przechowywać w lodówce kilka dni, jeżeli będzie stał cały czas w cieple to się zepsuje i będzie do wyrzucenia.
Warto jednak pamiętać aby sporządzać syrop w małych ilościach, aby zawsze był świeży. Syrop nie wymaga dużego nakładu pracy wiec w każdej chwili można zrobić nowy, gotowy do spożycia po kilku godzinach.
Dawkowanie: 1 łyżka syropu dwa razy dziennie
Syrop nabierać łyżeczką, lub przelać bezpośrednio do miarki.
Jeżeli syrop trzymamy w lodówce, należy go przed spożyciem wyjąć z lodówki, odmierzyć dawkę do spożycia aby postała i przyjęła temperaturę pokojową. Nie spożywać bezpośrednio z lodówki.