Jajka faszerowane pieczarkami to kompozycja duszonych pieczarek i żółtek. Doskonale sprawdzają się jako przekąska na wiele okoliczności. Stanowią doskonały dodatek na Stół Wielkanocnym.
Jajka faszerowane pieczarkami to idealny pomysł na śniadanie, nie tylko wielkanocne. Stanowią doskonała przekąskę na każda uroczystość. Bardzo łatwe w przygotowaniu ale wspaniały smak.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
Farsz
- jajka – 10 sztuk
- pieczarki – 0,5 kg
- cebula – 2 sztuki
- masło – 2 łyżki
- pieprz – do smaku
- sól – do smaku
Majonez
- śmietana lub jogurt naturalny – 200 ml
- majonez – 2 łyżki
- musztarda- 1 łyżka
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Obrać z łupki i przekroić na połówki. Żółtka wyjąć z białka tak aby go nie uszkodzić.
Farsz- sposób I
Cebulę pokroić w piórka lub w kostkę i usmażyć na maśle, pieczarki dokładnie oczyścić i umyć, dodać do podsmażonej cebulki. Razem wszystko dusić, aż pieczarki będą miękkie. Następnie otrzymany farsz wystudzić, zmielić pieczarki i 6 ugotowanych wcześniej żółtek w maszynce do mięsa, na grubym sicie, doprawić solom pieprzem do smaku. Tak otrzymany farsz nakładać do wydrążonych białek, formować kopczyki.
Farsz – sposób II
Cebulę pokroić w drobna kosteczkę usmażyć na maśle, pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać do smażącej się cebuli i dusić, aż będą miękkie. Farsz wystudzić, przełożyć do miseczki, dodać 6 gotowanych żółtek pokruszonych widelcem, wszystko razem wymieszać, doprawić solom i pieprzem. Gotowy farsz nakładać do białek.
Jajka faszerowane ułożyć na liściach sałaty i udekorować je delikatnie majonezem. Wierzch jajek można udekorować rzodkiewką, pokrojonym szczypiorkiem, pieprzem.
[puregallery]