Do chlebka zamiast słoneczniku można dodać inne nasiona: siemię lniane, dynię, sezam. Wierzch również posypać można dowolnymi, ulubionymi nasionami.
Świeży, pachnący doskonały na śniadanie, kolacje i inne posiłki. Na bazie naturalnych składników, doskonale wyrośnięty, lekki. Dodatkowo można dodać otręby lub mąkę razową, wówczas będzie ciemniejszy.
Czas przygotowania – 50 min.
SKŁADNIKI
- letnia woda – 4 szklanki
- drożdże świeże – 10 dag
- mąka pszenna – 1,5 kg
- mąka żytnia – 1 szklanka
- jajka całe – 2 sztuki
- sól – 2 łyżki
- słonecznik łuskany – 10 dag
- kminek – 1 łyżka
- cukier kryształ – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozczyn
Do wysokiego naczynia, miski wlać letnią wodę, pokruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę żytnią. Wszystko dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozczyn będzie gotowy jeżeli podwoi swoją objętość.
Jeżeli rozczyn urośnie wówczas dodać do niego jajka całe, przesianą mąkę pszenną, słonecznik, sól, kminek. Wszystko razem wyrobić na jedno ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do keksówek (16×29 cm) wyścielonych papierem do pieczenia. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto będzie gotowe jeżeli również podwoi swoją objętość. Wierzch ciasta posmarować jajkiem i posypać słonecznikiem.
Włożyć do piekarnika i piec na złoty kolor ok. 1 godz.