Kompoty bardzo dobrze się przetrzymują przez całą zimę.
Kompoty z czereśni to doskonały sposób na czereśnie w sezonie jesienno zimowym. Czereśnie w takiej postaci doskonale nadają się do kompotu, deserów jak i do bezpośredniego spożycia.
Czas przygotowania – 10-15 min.
SKŁADNIKI
- czereśnie
- cukier kryształ
- woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dowolną ilość czereśni (dowolny gatunek) dokładnie wypłukać, obrać i umieścić na durszlaku. Nie drelować.
Słoiki (ok. 1 litr) dokładnie umyć i osuszyć.
Czereśnie nałożyć do słoika tak mniej więcej do 3/4 słoika, może troszkę więcej tak aby owoce były zanurzone w wodzie.
Do każdego słoika z czereśniami wsypać 5-6 łyżek cukru i zalać gorącą przegotowana wodą (niekoniecznie musi być przegotowana, lecz ciepła aby cukier się rozpuścił).
Zakręcić szczelnie słoiki i tak przygotowane kompoty włożyć do garnka, na dno którego włożyć gazety, papier lub ściereczkę i pasteryzować około10-20 min.
Drugi sposób to przygotować syrop z cukru i wody, tak aby cukier się rozpuścił i wówczas zalać syropem czereśnie, zakręcić i pasteryzować (mniej więcej 0,5 litra wody i 5-6 łyżek cukru na 1 słoik litrowy).
Z ok. 4 kg owoców wyszło mi 7 słoików (1 litrowych).