Jabłka są doskonałym źródłem witaminy C, antyoksydantów. Spożywane ze skórką zawierają szereg witamin i minerałów jak drogocenny błonnik.
Najlepszy, najsmaczniejszy kompot na świecie. Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Do jego przygotowania można wykorzystać , każdy gatunek jabłek, lecz moim zdaniem najsmaczniejszy jest kompot z sezonowych papierówek.
Czas przygotowania – 20 -30 min.
SKŁADNIKI
- jabłka – 1-1,5 kg
- woda – 3-4 litry
- cukier kryształ lub cukier brązowy – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłka obrać ale nie jest to konieczne, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne.
Następnie jabłka dokładnie wypłukać (kilka razy pod bieżąca wodą) i wrzucić do wody. Całość zagotować i gotować 10-15 min.
Można również jabłka wrzucić do gotującej się wcześniej wody i również gotować 10-15 min.
Warto pamiętać jeżeli chcemy otrzymać bardzo wyrazisty smak kompotu, wówczas można dołożyć więcej jabłek.
Kompot gotować w większym garnku ponieważ jabłka podnoszą się w czasie gotowania i mogą wykipieć.