Kalafior stanowi cenne źródło sodu, potasu, magnezu, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, chloru, witaminy: K, C, witaminy z grupy B.
Kalafior panierowany to świetny dodatek do obiadu, do wszelkiego rodzaju mięs. Doskonale smakuje również z sosem pomidorowym, sosem czosnkowym jako przekąska.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- kalafior – 1 sztuka
- jajka – 1-2 sztuki
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- bułka tarta
- masło do smażenia
- olej lub oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kalafiora świeżego podzielić na różyczki, dokładnie je opłukać.
Ugotować go w lekko osolonej wodzie, należy pamiętać aby go nie rozgotować. Dobrze jest jak jest lekko twardawy.
Po ugotowaniu kalafiora przełożyć na durszlak, poczekać aż przestygnie.
W miseczce rozbić jajko (lub 2 w zależności jaki wielki jest kalafior), w drugiej przygotować bułkę tartą.
Kalafiora oprószyć solą (ostrożnie, ponieważ kalafior był gotowany w osolonej wodzie), pieprzem i panierować z każdej strony w jajku i bułce tartej.
Smażyć na maśle z odrobina oleju lub oliwy z oliwek, tak aby samo masło się nie spaliło.
Piec z każdej strony na złoty kolor. Po upieczeniu osuszyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.