Ciasto z brzoskwiniami

ciastozbrzoskwiniami2

Ciasto biszkoptowe, delikatne, słodziutkie ze świeżymi owocami: brzoskwiniami. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do ciasta można wykorzystać brzoskwinie z puszki lub inne owoce: gruszki, śliwki, czereśnie, wiśnie.

SKŁADNIKI

  • jajka całe – 8 sztuk
  • cukier kryształ – 28 dag
  • mąka pszenna – 24 dag
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • brzoskwinie – 5-6 sztuk
  • kasza manna – 2 łyżki
  • cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do miski oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywna pianę, następnie dodać cukier i ciągle ubijać, dodać żółtka i ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.

Świeże brzoskwinie obrać z łupki, pokroić na grubsze plasterki, można również w większą kostkę. Brzoskwinie ułożyć na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć je kasza manną, lub bułka tartą i na gotowe brzoskwinie wylać masę biszkoptową.

Całość piec około 30-40 min. Ciasto ma być rumiane, można sprawdzać czy jest upieczone wykałaczką.

Po wystygnięciu ciasto wytrącić z blaszki i oprószyć cukrem pudrem.

ciastozbrzoskwiniami

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

5 odpowiedzi na Ciasto z brzoskwiniami

  1. Sedina pisze:

    Kusi mnie, żeby przygotować to ciasto, ale w jakiej temperaturze je pieczemy??

  2. Jadzia pisze:

    Ciasto pieczone w temp. 150-160 °C, jednak pamiętać należy, że każdy piekarnik piecze inaczej.

  3. anna pisze:

    Bardzo dobre. Dodalam brazowy cukier, super!

  4. kinga pisze:

    Witam.Jaka duza ma byc foremka?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *