Ciasto biszkoptowe, delikatne, słodziutkie ze świeżymi owocami: brzoskwiniami. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do ciasta można wykorzystać brzoskwinie z puszki lub inne owoce: gruszki, śliwki, czereśnie, wiśnie.
SKŁADNIKI
- jajka całe – 8 sztuk
- cukier kryształ – 28 dag
- mąka pszenna – 24 dag
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- brzoskwinie – 5-6 sztuk
- kasza manna – 2 łyżki
- cukier puder
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do miski oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywna pianę, następnie dodać cukier i ciągle ubijać, dodać żółtka i ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.
Świeże brzoskwinie obrać z łupki, pokroić na grubsze plasterki, można również w większą kostkę. Brzoskwinie ułożyć na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć je kasza manną, lub bułka tartą i na gotowe brzoskwinie wylać masę biszkoptową.
Całość piec około 30-40 min. Ciasto ma być rumiane, można sprawdzać czy jest upieczone wykałaczką.
Po wystygnięciu ciasto wytrącić z blaszki i oprószyć cukrem pudrem.
Kusi mnie, żeby przygotować to ciasto, ale w jakiej temperaturze je pieczemy??
Ciasto pieczone w temp. 150-160 °C, jednak pamiętać należy, że każdy piekarnik piecze inaczej.
Bardzo dobre. Dodalam brazowy cukier, super!
Witam.Jaka duza ma byc foremka?
Piekłam w blaszce o wymiarach: 26×40 cm.