Na pierwszy rzut oka, po przeczytaniu przepisu można stwierdzić, że to słodki placek. Jednak tak nie jest, to ciasto, gdzie przełamują się smaki słonych krakersów z słodką krówką. Delikatne, kremowa masa budyniowa masa i krówka. Idealne na każdą okazję.
Zamiast krakersów na dnie ciasta, można wykorzystać biszkopt jasny lub ciemny.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
- mleko – 1 litr
- krakersy – 2,5 dużego opakowania
- cukier kryształ – 3/4 szklanki
- płatki migdałowe – 10 dag
- śmietana 30% – 600 ml
- żelatyna – 4 łyżeczki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- masło – 25 dag
- mąka pszenna – 1 szklanka
- budyń śmietankowy – 1 opakowanie
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- jajka – 2 sztuki
- masa krówkowa – 1 puszka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Blaszka 26×40 cm.
Do ciasta najlepiej wykorzystać gotową masę korówkową jeżeli jej nie mamy wówczas wykorzystać można mleko z puszki, które należy gotować według przepisu na opakowaniu, a następnie wystudzić.
Na patelni lekko przyrumienić migdały .
Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać cukier, mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier waniliowy budyń oraz jajko. Roztrzepać na jednolity budyń. Resztę mleka zagotować z masłem. Do gotującego się mleka cienkim strumieniem wlać przygotowany budyń. Stale mieszając ugotować budyń i wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać.
PRZEŁOŻENIE CIASTA
Spód blaszki wyłożyć papierem- krakersy- masa budyniowa(zimna)- krakersy- masa krówkowa- krakersy- bita śmietana- wierz posypać prażonymi płatkami migdałów..