Ryba w sosie pomidorowym to idealny sposób na rybę w nowej odsłonie. Jest to szybki pomysł na danie rybne. Doskonale pasuje na różne okoliczności.
Przekąska rybna jest bardzo łatwa w przygotowaniu, może służyć jako przystawka, przekąska na zimno lub ciepło. Kiedy na obiad przyrządzamy rybę w panierce i jeśli nam jej zostanie można zrobić szybciutko sosik i przekąska gotowa. Jest to danie dla zwolenników ostrych smaków ale i nie tylko.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
ryba (filet z dorsza, mintaja, panga, miruna, sola, tilapia, wedle upodobania) – 1/2 kg
Zalewa
- cebula – 7 sztuk
- woda – 2 szklanki
- ocet – 1/4 szklanki
- cukier kryształ – 3 łyżki
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- ziele angielskie – 4-6 ziarenek
- liść laurowy – 2-3 listki
- przecier pomidorowy – 4 łyżeczki
Panierka
- bułka tarta
- jajka całe
- mąka
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ryby doprawić solą i pieprzem i usmażyć w panierce.
Cebulę pokroić w piórka i zrumienić na oliwie z oliwek lub oleju. Następnie zagotować zalewę – do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier ziele, liść laurowy i przecier, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przecier pomidorowy jest różny, należy dodać w zależności od intensywności koloru i smaku. Podgotować 2- 3min. Następnie do zalewy dołożyć cebulę i dobrze wszystko wymieszać.
W salaterce na przemian układać rybę z sosem.