Delikatny, kremowy budyń z delikatną cytrynową nutką. Taki budyń doskonale nadaje się do wszelkiego typu mas, ciast, ciasteczek.
Czas przygotowania – 10 min.
SKŁADNIKI
- mleko – 0,5 litra
- mąka pszenna – 0,5 szklanki
- mąka ziemniaczana – 0,5 łyżki
- cukier kryształ – 0,5 szklanki
- masło – 0,5 kostki (100 g)
- jajka – 1 sztuka
- budyń malinowy – 1 opakowanie
- sok z cytryny do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jedna szklankę mleka wlać do garnka, drugą szklankę wlać do drugiego naczynia. Do tego mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko, budyń malinowy i cukier kryształ. Wszystko dokładnie wymieszać.
Mleko w drugim garnku zagotować , dodać masło i rozpuścić w gotującym się mleku.
Kiedy masło się rozpuści cienkim strumieniem do mleka wlać rozmieszany budyń.
Gotować ciągle mieszając na małym ogniu do momentu aż zgęstnieje.
Trzeba uważać aby nie zrobiły się grudki.