Budyń malinowy z owocami

budynmalinowyzowocami3

Delikatny, kremowy budyń z delikatną cytrynową nutką. Taki budyń doskonale nadaje się do wszelkiego typu mas, ciast, ciasteczek.

Czas przygotowania – 10 min.

SKŁADNIKI

  • mleko – 0,5 litra
  • mąka pszenna – 0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana – 0,5 łyżki
  • cukier kryształ – 0,5 szklanki
  • masło – 0,5 kostki (100 g)
  • jajka – 1 sztuka
  • budyń malinowy – 1 opakowanie
  • sok z cytryny do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jedna szklankę mleka wlać do garnka, drugą szklankę wlać do drugiego naczynia. Do tego mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko, budyń malinowy i cukier kryształ. Wszystko dokładnie wymieszać.

Mleko w drugim garnku zagotować , dodać masło i rozpuścić w gotującym się mleku.

Kiedy masło się rozpuści cienkim strumieniem do mleka wlać rozmieszany budyń.

Gotować ciągle mieszając na małym ogniu do momentu aż zgęstnieje.

Trzeba uważać aby nie zrobiły się grudki.

budynmalinowyzowocami2budynmalinowyzowocami

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *