Zsiadłe mleko można zastąpić mlekiem.Do przepisu można również użyć inne owoce tj.: brzoskwinie.
Jabłka w cieście naleśnikowym to doskonały pomysł na szybka przekąskę, nie tylko dla dzieci. Do tych placuszków można użyć wszystkich rodzai jabłek, jednak najlepsze są twardsze jabłka, ponieważ miękkie jabłka szybko się upieką i puszczą sok.
Zostało mi ciasta jak robiłam jabłka w cieście, więc miałam pod ręką śliwki węgierki i spróbowałam tak samo jak jabłka, efekt końcowy zadowalający.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- jabłka – 5-6 sztuk
- mąka pszenna – 3 szklanki
- zsiadłe mleko, kefir – 2 szklanki
- cukier kryształ – 2-3 łyżki
- soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki
- jajka – 2 sztuki
- cynamon – szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z podanych składników zrobić ciasto jak na naleśniki, z tym że ma być ono nieco gęstsze niż na naleśniki tak oby obkleiło jabłka, i z nich nie spłynęło.
Jabłka obrać z łupki, pokroić w krążki 1-2 cm, wydrylować nasionka z jabłek za pomocą specjalnej drylownicy do jabłek, cienkim nożykiem lub kieliszkiem.
Jabłka zanurzyć w cieście z obu stron i kłaść na rozgrzana patelnie z niewielką ilością oleju, masła.
Jeżeli zrumienią się z obu stron wówczas zdjąć z patelni i posypać cukrem pudrem.