Dobra przekąska na drugie śniadanie. Delikatne, kruche i z bakaliami. Bułeczki te są bez dodatku jajka. Doskonale smakują z dżemem.
SKŁADNIKI
- masło – 150 g
- mleko – 500 ml (2 szklanki)
- drożdże świeże – 50 dag
- cukier kryształ – 120 g
- mąka pszenna – 1-1,2 kg
- rodzynki – 10 dag
- mieszanka keksowa – 1 opakowanie
- sól – 1/2 łyżeczki
Do posmarowania
- jako – 1 sztuka
- mleko – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWYWANIA
Składniki na około 30 bułeczek.
Masło roztopić, troszkę przestudzić, mleko delikatnie podgrzać aby było letnie.
Do większej miski wlać roztopione letnie masło i letnie mleko. Do tego dołożyć drożdże i dokładnie je rozmieszać (można odlać troszkę mleka z masłem do mniejszego naczynia i rozmieszać drożdże).
Jeżeli drożdże dokładnie się rozpuszczą wówczas dodać cukier, sól, i około 3/4 kg mąki. Wyrobić ciasto ręcznie i jeżeli będzie lepkie stopniowo dosypywać pozostała mąkę.
Ciasto będzie gotowe wówczas gdy będzie łatwo odchodziło od ręki i ścianek miski. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ważne aby nie było przeciągów, ponieważ drożdżowe nie lubi zimna. Ciasto będzie wyrośnięte wówczas gdy podwoi swoją objętość.
Ciasto przełożyć na stolnicę, dodać rodzynki, mieszankę keksową, ciasto dokładnie wyrobić z bakaliami. Z ciasta uformować kule. Ułożyć na blaszce i pozostawić jeszcze aby podrosły.
Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować roztrzepanym jakiem z mlekiem.
Bułeczki piec do momentu uzyskania złotego koloru.