Sałatka Caprese

salatkacaprese

Prosty, szybki sposób na dietetyczną, lekka sałatkę w kolorach flagi włoskiej. Można ją podawać na wiele sposobów, w zależności od wyobraźni.

Czas przygotowania – 10 min.

SKŁADNIKI

  • pomidory – 4 sztuki
  • ser mozarella – 250 g (2-3 kulki)
  • bazylia – kilka listków
  • oliwki – kilka sztuk
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pomidory opłukać, osuszyć, można je sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić je w plastry, starając się aby były jednej wielkości.

Ser mozarella pokroić również w plastry, zbliżone wielkością do pomidorów. Pomidory wraz z serem układać na talerzu, półmisku na przemian, udekorować listkami bazylii i oliwkami. Całość oprószyć solą i pieprzem.

Przed podaniem skropić całość oliwą z oliwek.

salatkacaprese2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Sałatki i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *