Buraki czerwone są warzywem w Polsce bardzo popularnym. Zawiera w swym składzie witaminę C, kwas foliowy, witaminę B1. Buraki są bogate w składniki mineralne: żelazo, potas, wapń i magnez. Wskazane jest picie soku z buraków, jest środkiem krwiotwórczym, dzięki temu zapobiega anemii, zalecany przy terapii antynowotworowe.
Buraczki czerwone można podawać na wiele sposobów, jednak tradycyjna sałatka z buraków i chrzanu już od dawna gościła i gości na polskich stołach.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
- buraki czerwone – 1 kg
- chrzan tarty – 2-3 łyżeczki
- ocet – kilka kropel
- cukier – 2 łyżeczki
- sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Buraki dokładnie oczyścić, wypłukać, włożyć do garnka i zalać wodą, aby były zanurzone.
Gotować buraki do momentu aż będą miękkie. Buraczki trzeba pilnować bo lubią się przypalać. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Następnie obrać z łupki, zetrzeć na tarce, ja ścieram na najdrobniejszych oczkach.
Doprawić chrzanem, octem, cukrem, solą, pieprzem. Chrzanu dodajemy wedle gustu, jak lubimy ostrzejsze smaki wówczas dodajemy więcej chrzanu. Ja staram się robić buraczki łagodne ze względu, że moje dzieci takie lubią.