W bardzo łatwy sposób można rozsmażyć jabłka i wykorzystać jako nadzienie do naleśników, drożdżówek, deserów, ryżu, ciast i nawet jako konfitura. W tym celu można wykorzystać dowolny gatunek jabłek, jednak najlepsze są szare renety.
SKŁADNIKI
- jabłka – 8-10 sztuk
- cukier – do smaku
- cynamon – 1/2 łyżeczki
- woda – 1/2 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłka obrać z łupki, wykroić gniazda nasienne, wypłukać je pod bieżącą wodą.
Następnie jabłka pokroić w cienkie plasterki, drobną kostkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Sposób dowolny wedle gustu. Ja kroje w plasterki.
Jabłka przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić, smażyć na małym ogniu do momentu aż się całkowicie rozpadną.
Pod koniec smażenia dodać cukier, wcześniej dodając cukier jabłka mogą się przypalić.
Jeżeli jabłka będą zbyt wodniste można dodać ok. 2 łyżki kaszy manny, pamiętać należy że jeżeli ją dodamy wówczas trzeba staranie mieszać jabłka z kaszą aby nie zrobiły się grudki.