Jabłka są doskonałym źródłem błonnika i witamin, przede wszystkim witaminy C.
Goździki poprawiają pracę układu trawiennego, pomocne przy bólach zębów, posiada właściwości antyseptyczne.
Anyż wspomaga wchłanianie składników odżywczych, posiada właściwości przeciwgrzybicze, antybakteryjne.
Cynamon posiada właściwości antyseptyczne.
Aromatyczny, pachnący napój jabłkowo-korzenny z dodatkiem cynamonu, anyżu gwiazdkowego oraz goździków.
SKŁADNIKI
- jabłka – 1-1,5 kg
- goźdźiki – 10-14 sztuk
- cynamon – 1 łyżeczka
- anyż – 2-3 gwiazdki
- cukier do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłka obrać ale nie jest to konieczne, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne.
Następnie jabłka dokładnie wypłukać (kilka razy pod bieżąca wodą) i wrzucić do wody dodać cynamon, goździki, anyż. Całość zagotować i gotować 10-15 min.
Można również jabłka wrzucić do gotującej się wcześniej wody i również gotować 10-15 min.
Warto pamiętać jeżeli chcemy otrzymać bardzo wyrazisty smak kompotu, wówczas można dołożyć więcej jabłek.
Kompot gotować w większym garnku ponieważ jabłka podnoszą się w czasie gotowania i mogą wykipieć.