Ciasto Shrek

ciastoszrek3

 Ciasto Shrek -nazwa dlatego bo zielony i ma warstwy tak jak „ogry mają warstwy”- cytat z filmu. Szybkie, delikatne ciasto, idealne dla dzieci.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

Biszkopt jasny

  • jajka świeże – 6 sztuk
  • cukier kryształ – 1 szklanka
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • olej roślinny – 2 łyżki

Masa zielona-kubusiowa

  • sok kubuś, pysio zielony – 1 litr
  • budyń śmietankowy lub waniliowy – 3 opakowania

Masa biała- pianka

  • śmietana kremówka lub śmietana 18% – 1 litr
  • cukier puder – 1/2 szklanki
  • galaretki zielone – 2 opakowania

Dodatkowo

  • ciastka delicje – 2 opakowania
  • galaretka zielona – 2 opakowania

Sposób przygotowania

Biszkopt jasny (blaszka 26×40)

Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie pulchna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Razem wszystko dobrze wymieszać mikserem i przelać ciasto do blaszki. Piec około30-40 min. w temp.130-150 [°C].

Masa kubusiowa

Sok zielony 900 ml przelać do garnka a 100 ml do kubka, sok w garnku zagotować a w kubku z sokiem wymieszać budynie. Jeżeli sok się zagotuje, wówczas cieniutkim strumieniem, ciągle mieszając wlewać rozpuszczone budynie. Trzeba to robić powoli, dokładnie, tak aby nie powstały grudki.

Jeżeli w masie powstaną grudki wówczas należy szybko gorąca masę zmiksować blenderem i jeszcze raz zagotować, ciągle mieszając.

Masę kubusiową delikatnie przestudzić, i lekko ciepłą wylać na biszkopt. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia.

Pianka

Galaretki zielone rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i pozostawić do przestudzenia.

Następnie ubić śmietankę (jeżeli ubijamy śmietanę 18%, nie ubije się ona do sztywności), dodać cukier puder ciągle ubijać. Na koniec lekkim strumieniem wlać tężejącą galaretkę. Masę wylać na ciasto i na masie ułożyć delicję, czekolada do góry i pozostawić do zastygnięcia.

Dwie galaretki zielone rozpuścić według przepisu na opakowaniu, wylać lekko tężejące na masę z delicjami.

Całość pozostawić do zastygnięcia.

 

ciastoszrek2 ciastoszrek ciastoszrek4 ciastoszrek5

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *