Ciasto Shrek -nazwa dlatego bo zielony i ma warstwy tak jak „ogry mają warstwy”- cytat z filmu. Szybkie, delikatne ciasto, idealne dla dzieci.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
Biszkopt jasny
- jajka świeże – 6 sztuk
- cukier kryształ – 1 szklanka
- mąka pszenna – 1 szklanka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- olej roślinny – 2 łyżki
Masa zielona-kubusiowa
- sok kubuś, pysio zielony – 1 litr
- budyń śmietankowy lub waniliowy – 3 opakowania
Masa biała- pianka
- śmietana kremówka lub śmietana 18% – 1 litr
- cukier puder – 1/2 szklanki
- galaretki zielone – 2 opakowania
Dodatkowo
- ciastka delicje – 2 opakowania
- galaretka zielona – 2 opakowania
Sposób przygotowania
Biszkopt jasny (blaszka 26×40)
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie pulchna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Razem wszystko dobrze wymieszać mikserem i przelać ciasto do blaszki. Piec około30-40 min. w temp.130-150 [°C].
Masa kubusiowa
Sok zielony 900 ml przelać do garnka a 100 ml do kubka, sok w garnku zagotować a w kubku z sokiem wymieszać budynie. Jeżeli sok się zagotuje, wówczas cieniutkim strumieniem, ciągle mieszając wlewać rozpuszczone budynie. Trzeba to robić powoli, dokładnie, tak aby nie powstały grudki.
Jeżeli w masie powstaną grudki wówczas należy szybko gorąca masę zmiksować blenderem i jeszcze raz zagotować, ciągle mieszając.
Masę kubusiową delikatnie przestudzić, i lekko ciepłą wylać na biszkopt. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia.
Pianka
Galaretki zielone rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i pozostawić do przestudzenia.
Następnie ubić śmietankę (jeżeli ubijamy śmietanę 18%, nie ubije się ona do sztywności), dodać cukier puder ciągle ubijać. Na koniec lekkim strumieniem wlać tężejącą galaretkę. Masę wylać na ciasto i na masie ułożyć delicję, czekolada do góry i pozostawić do zastygnięcia.
Dwie galaretki zielone rozpuścić według przepisu na opakowaniu, wylać lekko tężejące na masę z delicjami.
Całość pozostawić do zastygnięcia.