Ryba po grecku

rybapogrecku

U mnie na stole wigilijnym zawsze jest ryba po grecku. Przepis bardzo prosty.Doskonała na zimno jak i ciepło.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

  • marchewka – 4 sztuki
  • pietruszka – 4 sztuki
  • seler – 1 sztuka
  • por – 1 sztuka
  • cebula – 3 sztuki
  • papryka świeża – 1 sztuka
  • filety rybne – 1 kg
  • koncentrat pomidorowy – 1/2 małego słoiczka
  • pieprz, sól do smaku –
  • papryka słodka, ostra do smaku
  • olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Filety rybne mrożone (dorsz, mintaj, miruna, sola) wcześniej rozmrozić, najlepiej aby nie było ości.

Warzywa obrać, dokładnie wypłukać.

Marchewkę, pietruszkę, selera zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub zetrzeć w maszynce.

Cebulę, paprykę pokroić w kostkę, selera-białą cześć pokroić drobno.

Cebulę zeszklić na oleju, dodać pora i pozostałe warzywa, podlać wodą i całość dusić aż warzywa delikatnie zmiękną.

Następnie dodać rybę, koncentrat pomidorowy i całość doprawić solą, pieprzem papryką do smaku i całość dusić na małym ogniu do momentu aż ryba będzie miękka, i odparuje większość wody. Na koniec posypać natką pietruszki.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Sałatki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *