Brioszki, brioche to inaczej francuskie ciasto śniadaniowe, pieczone w kształcie bułeczek ułożonych obok siebie i pieczonych. Po upieczeniu pojedyncze bułeczki odrywa się od całości. Tym razem przepis na drożdżowe brioszki z dynią.
Przygotowanie brioszek jest pracochłonne i czasochłonne ze względu na długie wyrabianie ciasta, pojedynczych bułeczek.
Czas przygotowania – 90 min.
SKŁADNIKI
- puree z dyni – 1 szklanka
- drożdże świeże – 35 g
- letnie mleko – 100 ml
- mąka tortowa – 380 g
- cukier kryształ – 60 g
- jajka całe – 3 sztuki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- masło – 150 g
- szczypta soli –
- szczypta cynamonu
- jajko – 1 sztuka
- mleko – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ja zrobiłam z dwóch porcji, jedno w formie brioszki, a drugą połowę ciasta w kształcie warkocza.
Dynie obrać, ugotować z niewielką ilością wody, (gotować do momentu odparowania wody i uzyskania gęstej konsystencji) wystudzić, następnie zmiksować i odsączyć na sicie.
Do kubka pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki, wlać letnie mleko. Rozczyn dokładnie wymieszać i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia. Następnie kubek wstawić do garnka z bardzo ciepłą wodą (rozczyn musi się szybko i mocno spieniać, piana ma być gęsta. Jeżeli nie powstanie piana wówczas najlepiej spróbować z nowym rozczynem).
Masło roztopić i przestudzić.
Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, rozczyn. Całość wymieszać ręką i zacząć zagniatać ciasto drożdżowe. Dodać stopniowo jajka.
Ciasto wyrabiać około 15 min. Następnie dodać masło i wyrabiać jeszcze około 10 min. Ciasto ma być gładkie i błyszczące, śliskie i ma łatwo odchodzić od dłoni.
Dodać puree z dyni (powinno mieć temp. pokojową) i wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Miskę przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć swoja objętość trzykrotnie.
Jeżeli ciasto się napuszy należy uderzyć w nie ręką, zagniatać przez kolejną minutę. Miskę z ciastem przykryć i wstawić do lodówki na noc lub przynajmniej na 6 godz.
Przed upieczeniem ciasto wyjąć z lodówki, pozostawić w cieple na ok. godzinę aż się ogrzeje.
Ciasto przełożyć na stolnicę, oprószyć mąką i podzielić na mniej więcej 16 małych części. Z cześć tych uformować bułeczki (bułeczki można nadziać powidłem, marmoladą), keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do nich bułeczki. Ułożyć je w dwóch rzędach czyli parami.
Keksówki odstawić do wyrośnięcia, bułeczki wysmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i włożyć je do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni przez około 30-40 min.