Sałata z białej kapusty

salatazkapusty

Sałata z białej papryki, marchewki, papryki dobra jako surówka do obiadu. Doskonale się przetrzymuje przez sezon zimowy, bardzo smaczna.

SKŁADNIKI

  • kapusta biała – 5 kg
  • cebula – 1 kg
  • papryka – 1 kg
  • marchew – 1 kg

Zalewa

  • ocet – 1,5 szklanki
  • cukier kryształ – 1,5 szklanki
  • olej – 1,5 szklanki
  • sól – 5 łyżek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kapustę pokroić, drobno poszatkować, dodać marchew startą na tarce na grubych oczkach, dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz paprykę pokrojoną w paski.

Całość dokładnie wymieszać.

Z podanych składników ugotować zalewą, przestudzić ją.

Chłodną zalewą zalać kapustę z warzywami, dokładnie wymieszać i odstawić na 5 dni. Przykryć miskę ściereczką.

Co dziennie mieszać kapustę.

Na szósty dzień sałatę przełozyć do wyparzonych słoików i pasteryzować ok. 15 min.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *