Sałata z białej papryki, marchewki, papryki dobra jako surówka do obiadu. Doskonale się przetrzymuje przez sezon zimowy, bardzo smaczna.
SKŁADNIKI
- kapusta biała – 5 kg
- cebula – 1 kg
- papryka – 1 kg
- marchew – 1 kg
Zalewa
- ocet – 1,5 szklanki
- cukier kryształ – 1,5 szklanki
- olej – 1,5 szklanki
- sól – 5 łyżek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kapustę pokroić, drobno poszatkować, dodać marchew startą na tarce na grubych oczkach, dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz paprykę pokrojoną w paski.
Całość dokładnie wymieszać.
Z podanych składników ugotować zalewą, przestudzić ją.
Chłodną zalewą zalać kapustę z warzywami, dokładnie wymieszać i odstawić na 5 dni. Przykryć miskę ściereczką.
Co dziennie mieszać kapustę.
Na szósty dzień sałatę przełozyć do wyparzonych słoików i pasteryzować ok. 15 min.