Rybka inaczej, w chrupiącej złotej panierce.
Czas przygotowanie – 30 min.
SKŁADNIKI
- filety rybne (miruna, dorsz) – 1-1,5 kg
- mąka pszenna – 150- 200 g
- jasne piwo – 200 g
- jajko całe – 1 sztuka
- sól, pieprz cytrynowy do smaku
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Filety rybne mogą być świeże lub mrożone, jeżeli będą mrożone wówczas trzeba je wcześniej rozmrozić i osuszyć z nadmiary wody.
W misce wymieszać ze sobą mąkę (150 g), piwo, sól, pieprz czarny- do smaku, jajko, przyrządzić tak jak ciasto naleśnikowe.
Rybę oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.
Następnie obtoczyć w mące (50 g) i cieście piwnym, smażyć na rozgrzanym oleju na patelni lub w frytkownicy na złoty kolor.