Ryba w cieście piwnym

rybawciescie

Rybka inaczej, w chrupiącej złotej panierce.

Czas przygotowanie – 30 min.

SKŁADNIKI

  • filety rybne (miruna, dorsz) – 1-1,5 kg
  • mąka pszenna – 150- 200 g
  • jasne piwo – 200 g
  • jajko całe – 1 sztuka
  • sól, pieprz cytrynowy do smaku
  • olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Filety rybne mogą być świeże lub mrożone, jeżeli będą mrożone wówczas trzeba je wcześniej rozmrozić i osuszyć z nadmiary wody.

W misce wymieszać ze sobą mąkę (150 g), piwo, sól, pieprz czarny- do smaku, jajko, przyrządzić tak jak ciasto naleśnikowe.

Rybę oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.

Następnie obtoczyć w mące (50 g) i cieście piwnym, smażyć na rozgrzanym oleju na patelni lub w frytkownicy na złoty kolor.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *