Z tego przepisu otrzymamy około 2 litry zakwasu, który można śmiało wykorzystać do barszczu czerwonego z uszkami.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- buraki ćwikłowe – 2 kg
- czosnek świeży – 6 ząbków
- kromka chleba razowego
- sól – 1,5 łyżeczki
- liść laurowy – 4-6 listków
- ziele angielskie – kilka ziarenek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Buraki obieramy z łupki, dokładnie płuczemy i kroimy w cienkie plasterki.
Plasterki buraków wkładamy do słoika na przemian z ząbkami czosnku, liściem i zielem.
Całość zalewamy przegotowaną letnią wodą z solą w ilości takiej aby buraki były zanurzone,
Na wierzch wkładamy kromkę chleba razowego dla szybszego ukiśnięcia.
Słój przykryć filią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni.
Po 2 dniach wyjąć kromkę chleba, odstawiamy do dalszego kiszenia.
Po kilku dniach zlewamy barszcz czerwony do butelki, szczelnie go zakręcamy i w stawiamy do lodówki. W ten sposób zakwas możemy przechowywać kilka tygodni.