Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami

krokiety

Krokiety to czasochłonna potrawa, ale swym smakiem zadowala. do ich przygotowania wykorzystuje się różnego rodzaju farsz, jednak tym razem z kapustą i grzybami leśnymi, suszonymi. Bardzo dobrze smakują z barszczykiem czerwonym.

SKŁADNIKI

Farsz

  • kapusta kiszona – 1 kg
  • grzyby suszone – 100 g
  • sól pieprz do smaku –
  • kminek – 1/2 łyżeczki
  • cebula – 2 sztuki

Ciasto naleśnikowe

  • mleko – 1 szklanka
  • woda gazowana – 2 szklanki
  • jajka – 2 sztuki
  • sól – 1/4 łyżeczki
  • mąka pszenna – 2,5 szklanki

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • masło
  • bułka tarta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kapustę kiszona dokładnie wypłukać, aby pozbawić ją nadmiaru kwasu i ugotować z dodatkiem soli, kminku, tak aby była miękka. Odcedzić i ostudzić

Grzyby również ugotować i odcedzić z nadmiaru wody.

Zrobić ciasto na naleśniki, bez dodatku cukru. Usmażyć naleśniki.

Kapustę wraz z grzybami posiekać na drobno.

Cebulę podsmażyć, dodać kapustę z grzybami z dodatkiem masła i całość podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Farsz przestudzić.

Naleśniki posmarować kapustą, zwinąć w rulon, następnie przekroić na pół, lub poskładać na kształt koperty gotowe obtoczyć w panierce i podsmażyć.

Dwa sposoby na panierkę:

Rozbić jako i obtoczyć krokiety w jajku i bułce.
Jeżeli pozostało nam ciasta z naleśników należy dolać do niego troszkę wody lub jajko i obtoczyć w cieście i bułce- rewelacja.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *