Krokiety to czasochłonna potrawa, ale swym smakiem zadowala. do ich przygotowania wykorzystuje się różnego rodzaju farsz, jednak tym razem z kapustą i grzybami leśnymi, suszonymi. Bardzo dobrze smakują z barszczykiem czerwonym.
SKŁADNIKI
Farsz
- kapusta kiszona – 1 kg
- grzyby suszone – 100 g
- sól pieprz do smaku –
- kminek – 1/2 łyżeczki
- cebula – 2 sztuki
Ciasto naleśnikowe
- mleko – 1 szklanka
- woda gazowana – 2 szklanki
- jajka – 2 sztuki
- sól – 1/4 łyżeczki
- mąka pszenna – 2,5 szklanki
Dodatkowo
- olej do smażenia
- masło
- bułka tarta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kapustę kiszona dokładnie wypłukać, aby pozbawić ją nadmiaru kwasu i ugotować z dodatkiem soli, kminku, tak aby była miękka. Odcedzić i ostudzić
Grzyby również ugotować i odcedzić z nadmiaru wody.
Zrobić ciasto na naleśniki, bez dodatku cukru. Usmażyć naleśniki.
Kapustę wraz z grzybami posiekać na drobno.
Cebulę podsmażyć, dodać kapustę z grzybami z dodatkiem masła i całość podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Farsz przestudzić.
Naleśniki posmarować kapustą, zwinąć w rulon, następnie przekroić na pół, lub poskładać na kształt koperty gotowe obtoczyć w panierce i podsmażyć.
Dwa sposoby na panierkę:
Rozbić jako i obtoczyć krokiety w jajku i bułce.
Jeżeli pozostało nam ciasta z naleśników należy dolać do niego troszkę wody lub jajko i obtoczyć w cieście i bułce- rewelacja.