Likier kokosowy

 

likierkokosowy2

Delikatny, kremowy likier kokosowy. Dla smakoszy kokosowych smaków.

Do przygotowania tego likieru można wykorzystać świeżo starte wiórka kokosowe z świeżego kokosa, lub wiórki kokosowe gotowe.

Ja bawiłam się w rozbijanie kokosów, wiec dodałam świeże wiórka.

SKŁADNIKI

  • wiórki kokosowe – 200 g
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • spirytus lub wódka – 0,5 litra
  • mleko skondensowane słodzone – 1 puszka
  • mleko skondensowane niesłodzone – 1 puszka
  • mleko kokosowe – 200 ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kokosa wybieramy takiego, ażeby jak przystawimy do ucha było słychać bardzo dużo wody.

Kokos posiada w swej budowie trzy otworki, niestety tylko jeden jest miękki. Trzeba znaleźć miękki otworek, przebić go i wylać wodę kokosową.

Kokosa delikatnie rozbijać nożem, trzeba stukać w niego aż zaczną powstawać szczelinki, następnie delikatnie podważać nożem lub śrubokrętem, aż kokos pęknie.

Do dużego słoja wsypać wiórki kokosowe, cukier waniliowy, zalać wiórki wódka lub spirytusem ( w zależności jak mocne trunki lubimy).

Słój szczelnie zakręcić, wstrząsnąć i odstawić na 5-10 dni. Codziennie starać się potrząsać słojem.

Po kilku dniach spoczynku, alkohol przecedzić, wiórki dokładnie odcisnąć za pomocą gazy.

Następnie do alkoholu wlać mleko kokosowe, mleko kondensowane słodzone i niesłodzone, dokładnie wymieszać całość i jeszcze raz całość przecedzić.

Likier jest gotowy do spożycia.

Odciśnięte wiórki można wykorzystać do ciast, deserów, jednak należy je wcześniej wysuszyć.

likierkokosowy3likierkokosowy

Ten wpis został opublikowany w kategorii Nalewki i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *