Delikatny, kremowy likier kokosowy. Dla smakoszy kokosowych smaków.
Do przygotowania tego likieru można wykorzystać świeżo starte wiórka kokosowe z świeżego kokosa, lub wiórki kokosowe gotowe.
Ja bawiłam się w rozbijanie kokosów, wiec dodałam świeże wiórka.
SKŁADNIKI
- wiórki kokosowe – 200 g
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- spirytus lub wódka – 0,5 litra
- mleko skondensowane słodzone – 1 puszka
- mleko skondensowane niesłodzone – 1 puszka
- mleko kokosowe – 200 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kokosa wybieramy takiego, ażeby jak przystawimy do ucha było słychać bardzo dużo wody.
Kokos posiada w swej budowie trzy otworki, niestety tylko jeden jest miękki. Trzeba znaleźć miękki otworek, przebić go i wylać wodę kokosową.
Kokosa delikatnie rozbijać nożem, trzeba stukać w niego aż zaczną powstawać szczelinki, następnie delikatnie podważać nożem lub śrubokrętem, aż kokos pęknie.
Do dużego słoja wsypać wiórki kokosowe, cukier waniliowy, zalać wiórki wódka lub spirytusem ( w zależności jak mocne trunki lubimy).
Słój szczelnie zakręcić, wstrząsnąć i odstawić na 5-10 dni. Codziennie starać się potrząsać słojem.
Po kilku dniach spoczynku, alkohol przecedzić, wiórki dokładnie odcisnąć za pomocą gazy.
Następnie do alkoholu wlać mleko kokosowe, mleko kondensowane słodzone i niesłodzone, dokładnie wymieszać całość i jeszcze raz całość przecedzić.
Likier jest gotowy do spożycia.
Odciśnięte wiórki można wykorzystać do ciast, deserów, jednak należy je wcześniej wysuszyć.