Sos tatarski to połączenie grzybów marynowanych, jajek, ogórków konserwowych, groszku. Doskonale nadaje się jako sałatka, dodatek do wędlin, mięs.
Sos tatarski ogólnie przyjęło się serwować z jajkami ale nadaje się również do mies i wędlin. Doskonały na wielkanocny stół i inne okoliczności. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny nie tylko dla smakoszy grzybków.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- jajka – 4 szt
- grzyby marynowane – 500 ml (u mnie podgrzybki)
- ogórki konserwowe – 1 słoik
- pieprz – do smaku
- sól – do smaku
Majonez
- śmietana 12-18 % lub jogurt naturalny – 150 ml
- musztarda – 1 łyżka
- majonez gotowy – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka ugotować na twardo.
Grzybki wylać na sitko, aby obciekły z zalewy, ogórki pokroić w drobna kosteczkę i wycisnąć.
Pozostałe składniki, jajka, cebulę i grzybki również posiekać w drobną kosteczkę.
Wszystko wymieszać w misce, doprawić do smaku solą i pieprzem, na koniec dodać majonez (wszystkie składniki majonezu dobrze ze sobą wymieszać).