Sos tatarski

Sos tatarski to połączenie grzybów marynowanych, jajek, ogórków konserwowych, groszku. Doskonale nadaje się jako sałatka, dodatek do wędlin, mięs.

sostatarski

Sos tatarski ogólnie przyjęło się serwować z jajkami ale nadaje się również do mies i wędlin. Doskonały na wielkanocny stół i inne okoliczności. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny nie tylko dla smakoszy grzybków.

    Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

  • jajka – 4 szt
  • grzyby marynowane – 500 ml (u mnie podgrzybki)
  • ogórki konserwowe – 1 słoik
  • pieprz – do smaku
  • sól – do smaku

    Majonez

  • śmietana 12-18 % lub jogurt naturalny – 150 ml
  • musztarda – 1 łyżka
  • majonez gotowy – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jajka ugotować na twardo.

Grzybki wylać na sitko, aby obciekły z zalewy, ogórki pokroić w drobna kosteczkę i wycisnąć.

Pozostałe składniki, jajka, cebulę i grzybki również posiekać w drobną kosteczkę.

Wszystko wymieszać w misce, doprawić do smaku solą i pieprzem, na koniec dodać majonez (wszystkie składniki majonezu dobrze ze sobą wymieszać).

sostatarski1

Ten wpis został opublikowany w kategorii Sosy i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *