Delikatna sałatka z dodatkiem makaronu i przypraw z gotowych zupek instant- chińskich.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- kapusta pekińska – 1 średnia główka
- zupki chińskie – 2 łagodne 2 pikantne
- tuńczyk – 2 puszki
- wędlina drobiowa – 1/2 kg
- sól, pieprz
Majonez
- śmietana 18%, jogurt naturalny – 4 łyżki
- musztarda – 1 łyżka płaska
- majonez – 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kapustę pekińska drobniutko poszatkować lub pokroić w kosteczkę.
Do kapusty dodać 3-4 opakowania soli (bez warzyw i tych olejów) z zupek chińskich (trzeba uważać aby nie przesolić, lepiej dodać mniej, skosztować i dodać jeżeli będzie za mało.
Kukurydze odsączyć, tuńczyka odsączyć z zalewy.
Do kapusty z solą dodać pokruszony surowy makaron z zupek, dodać odsączoną kukurydzę i tuńczyka.
Całość razem wymieszać i odstawić na kilka godzin aby nasolona kapusta puściła wodę, a makaron napęczniał i stał się miękki.
Sałatkę można zrobić wieczorem, pozostawić na noc a rano będzie gotowa. Skosztować i ewentualnie doprawić sola i pieprzem, jednak ta sól z zupek nadaje smaku.
Dodać majonez i gotowe.
Druga opcja przygotowania tej sałaty różni się od pierwszej tym iż kapustę solimy solą z zupek chińskich, odstawiamy na kilka godzin, a następnie odciskamy nadmiar wody.
Makaron kruszymy do miseczki i zalewamy 1/2-3/4 szklanki wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia i napęcznienia makaronu.
Wszystkie składniki łączymy , doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i gotowe.