Do makowca warto wykorzystać mak polski ponieważ jest on słodki i nie zawiera goryczki.
Idealny, pyszny makowiec, moje ulubione ciasto. Zawsze bałam się piec makowca zwijanego ponieważ w zwijańcu lubi odchodzić skórka, makowiec lubi pękać, otóż nie z tego przepisu wychodzi idealny. Dodatkowo ciasto jest nietypowe, ponieważ są drożdże i proszek do pieczenia. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne po kilu dniach nie wysycha jest takie jak po upieczeniu.
Czas przygotowania – 90 min.
SKŁADNIKI
Ciasto
- margaryna – 3/4 kostki
- drożdże świeże – 40 g
- mąka pszenna – 400-500 g
- żółtka – 2 sztuki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- kwaśna śmietana – 1/2 szklanki
- cukier kryształ – 4 łyżki
- sól – 1/4 łyżeczki
Masa makowa
- mak – 250 g
- masło – 80
- miód sztuczny – 1/2 szklanki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- orzechy mielone – 50 g
- rodzynki – 50 g
- płatki migdałów – 50 g
- olejek migdałowy – do smaku
- cukier kryształ – 1/2 szklanki
- żółtka – 4 sztuki
- białka – 4 sztuki
- sól – 1/4 łyżeczki
- mieszanka keksowa – 1 opakowanie (100 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mak wrzucić do wrzątku i parzyć na małym ogniu 20-30 min, następnie zdjąć z ognia i przelać na sitko z bardzo małymi dziurkami lub na gazę, ściereczkę bawełnianą (najlepszy sposób), odstawić do wystygnięcia.
Kiedy mak wystygnie zemleć go przez maszynkę do mięsa min. 2 razy ( ja miele raz na bardzo drobnym sitku).
Z drożdży, cukru osobno w kubku misce zrobić rozczyn, przykryć go ściereczką i odstawić go do momentu aż stanie się płynny.
Na stolnicy posiekać margarynę z mąką, solą i proszkiem do pieczenia, dodać płynny rozczyn, żółtka i śmietanę.
Zagnieść ciasto i uformować z niego kulę.
Do większej miski nalać zimnej wody i przełożyć do wody kule ciasta, odczekać kilka min. (ok. 5 min) aż wypłynie i zacznie pękać.
Ciasto wyjąć z wody i ułożyć na ściereczce aby obciekło z wody.
Do większego rondla dodać masło, miód, cukier, cukier waniliowy i całość roztopić, następnie dodać zmielony mak, bakalie, żółtka, sól, olejek migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszać i podsmażyć kilka minut aż żółtka się zetną. Gotową masę odstawić do przestygnięcia.
Białka ubić na sztywno i dodać do przestudzonej masy makowej, dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować , delikatnie podsypując mąką.
Na powierzchnie ciasta wyłożyć i równomiernie rozprowadzić masę makową i zwinąć w rulon. Ciasto zawinąć luźno w papier do pieczenia, przełożyć do blaszki , keksówki.
Piec około 45-60 min. w temp. 180 °C.
Wierzch udekorować lukrem, cukrem pudrem lub polewą.