Bardzo smaczna i prosta surówka do obiadu z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka i cebulki.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- kapusta pekińska – 1 mała sztuka
- marchewka – 1-2 sztuki
- jabłko – 1 sztuki
- pół cebulki
- sól, pieprz do smaku
- śmietana 18% lub jogurt naturalny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z kapusty pekińskiej zdjąć wierzchnie liście ok. 2 sztuki, następnie kapustę drobno poszatkować i posolić tak ok. 1/2 łyżeczki soli. Kapustę dokładnie wymieszać i odstawić tak na ok. 30 min. aby zmiękła i puściła sok.
Marchewkę, cebulę, jabłko obrać.
Po tym czasie jak kapusta puściła sok, należy ją odcisnąć, następnie zetrzeć do niej marchewkę, cebulę , jabłko na drobnych oczkach tarka, wszystko dokładnie wymieszać skosztować a na koniec doprawić pieprzem i solą jeżeli potrzeba, można dodać łyżkę cukru do smaku. Dodać śmietanę lub jogurt tak ok. 2-3 łyżki i wymieszać.