Surówka z kapusty pekińskiej

surowka z kapusty pekinskiej

Bardzo smaczna i prosta surówka do obiadu z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka i cebulki.

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • kapusta pekińska – 1 mała sztuka
  • marchewka – 1-2 sztuki
  • jabłko – 1 sztuki
  • pół cebulki
  • sól, pieprz do smaku
  • śmietana 18% lub jogurt naturalny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Z kapusty pekińskiej zdjąć wierzchnie liście ok. 2 sztuki, następnie kapustę drobno poszatkować i posolić tak ok. 1/2 łyżeczki soli. Kapustę dokładnie wymieszać i odstawić tak na ok. 30 min. aby zmiękła i puściła sok.

Marchewkę, cebulę, jabłko obrać.

Po tym czasie jak kapusta puściła sok, należy ją odcisnąć, następnie zetrzeć do niej marchewkę, cebulę , jabłko na drobnych oczkach tarka, wszystko dokładnie wymieszać skosztować a na koniec doprawić pieprzem i solą jeżeli potrzeba, można dodać łyżkę cukru do smaku. Dodać śmietanę lub jogurt tak ok. 2-3 łyżki i wymieszać.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Surówki i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *