Ciasto tak jak pasy na jezdni, stąd nazwa ciasta, lekkie puszyste ciasto biszkoptowe z kakaem.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- jajka całe – 5 sztuk
- cukier kryształ – 2 szklanki
- mąka pszenna – 3 szklanki
- olej – 1 szklanka
- proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
- kakao – 2 łyżeczki
- woda gazowana (napój gazowany) – 1 szklanka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przepis na małą formę.
Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywno, dodać cukier kryształ i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i ciągle ubijać.
Kolejno dodać olej, mąkę z proszkiem do pieczenia i oranżadę, wszystko dokładnie ubić, wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie równe części, do dwóch różnych misek i do jednej dodać dodatkowo kakao, dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na środek blaszki wylać 3 łyżki ciasta ciemnego, na środek ciemnego wylać 3 łyżki ciasta białego i tak na zmianę aż do momentu zużycia obu ciast w misce.
Starać się aby łyżki były w miarę jednakowe. Szerokość pasów możemy sami dobrać czy wylewać po 3 czy po 5 łyżek.
Ciasto rozleje się równomiernie po blaszce, nie należy ingerować niczym w jego ułożenie.
Blaszkę wstawić do piekarnika i piec około 50-60 min. Sprawdzać wykałaczką czy ciasto jest suche w środku.
Po upieczeniu wystudzić i udekorować polewa lub cukrem pudrem.