Zebra

zebra przed pieczeniem

Ciasto tak jak pasy na jezdni, stąd nazwa ciasta, lekkie puszyste ciasto biszkoptowe z kakaem.

    Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

  • jajka całe – 5 sztuk
  • cukier kryształ – 2 szklanki
  • mąka pszenna – 3 szklanki
  • olej – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
  • kakao – 2 łyżeczki
  • woda gazowana (napój gazowany) – 1 szklanka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przepis na małą formę.

Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywno, dodać cukier kryształ i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i ciągle ubijać.

Kolejno dodać olej, mąkę z proszkiem do pieczenia i oranżadę, wszystko dokładnie ubić, wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie równe części, do dwóch różnych misek i do jednej dodać dodatkowo kakao, dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na środek blaszki wylać 3 łyżki ciasta ciemnego, na środek ciemnego wylać 3 łyżki ciasta białego i tak na zmianę aż do momentu zużycia obu ciast w misce.

Starać się aby łyżki były w miarę jednakowe. Szerokość pasów możemy sami dobrać czy wylewać po 3 czy po 5 łyżek.

Ciasto rozleje się równomiernie po blaszce, nie należy ingerować niczym w jego ułożenie.

Blaszkę wstawić do piekarnika i piec  około 50-60 min.  Sprawdzać wykałaczką czy ciasto jest suche w środku.

Po upieczeniu wystudzić i udekorować polewa lub cukrem pudrem.

zebra posypka zebra pokrojony placek

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *