Makaron z kurczakiem

makaron z kurczakiem

Nie jestem smakoszem makaronów ale połączenie kurczaka, pieczarek, papryki, pora daje niezły efekt.

    Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • cebula – 1 sztuka
  • por – 1 sztuka
  • pieczarki – 1/2 kg
  • papryka – 1 sztuka
  • filet z kurczaka – 1 kg
  • sól, pieprz – do smaku
  • śmietana kremówka – 1/4 szklanki
  • makaron – 250 g
  • papryka słodka, papryka ostra – do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cebulę obrać, paprykę dokładnie przepłukać i wszystko  pokroić w kostkę.

Pory obrać, wypłukać i pokroić w półplasterki. Pieczarki dokładnie umyć i również pokroić w plasterki.

Piersi z kurczaka wypłukać i również pokroić w grubszą kostkę.

Na rozgrzaną patelnię dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, zeszklić ja na złoty kolor, następnie dodać pory i całość poddusić.

Następnie dodać pieczarki delikatnie je posolić i dusić aż puszczą wodę, dodać kostki kurczaka, i na koniec pokrojoną paprykę. Całość dusić aż kurczak będzie miękki, na koniec dodać sól, pieprz ziołowy, czarny, paprykę słodką i ostrą do smaku, wlać śmietankę i całość dokładnie wymieszać.

Może się zdarzyć iż pieczarki będą mało wodniste, i zaczną się szybko przywierać, przypalać wówczas można podlać wodą lub bulionem.

Makaron dowolny, ulubiony ugotować al dente, odcedzić i dodać do sosu, całość wymieszać, wierzch można posypać serem żółtym.

kurczak z pieczarkami

pieczarki z paprykąmakaron z kurczakiem na patelni

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź do Makaron z kurczakiem

  1. Ewa pisze:

    Jedno z smaczniejszych dań serwowanych w restauracjach Niemieckich 🙂 Dzięki za przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *