Nie jestem smakoszem makaronów ale połączenie kurczaka, pieczarek, papryki, pora daje niezły efekt.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- cebula – 1 sztuka
- por – 1 sztuka
- pieczarki – 1/2 kg
- papryka – 1 sztuka
- filet z kurczaka – 1 kg
- sól, pieprz – do smaku
- śmietana kremówka – 1/4 szklanki
- makaron – 250 g
- papryka słodka, papryka ostra – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę obrać, paprykę dokładnie przepłukać i wszystko pokroić w kostkę.
Pory obrać, wypłukać i pokroić w półplasterki. Pieczarki dokładnie umyć i również pokroić w plasterki.
Piersi z kurczaka wypłukać i również pokroić w grubszą kostkę.
Na rozgrzaną patelnię dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, zeszklić ja na złoty kolor, następnie dodać pory i całość poddusić.
Następnie dodać pieczarki delikatnie je posolić i dusić aż puszczą wodę, dodać kostki kurczaka, i na koniec pokrojoną paprykę. Całość dusić aż kurczak będzie miękki, na koniec dodać sól, pieprz ziołowy, czarny, paprykę słodką i ostrą do smaku, wlać śmietankę i całość dokładnie wymieszać.
Może się zdarzyć iż pieczarki będą mało wodniste, i zaczną się szybko przywierać, przypalać wówczas można podlać wodą lub bulionem.
Makaron dowolny, ulubiony ugotować al dente, odcedzić i dodać do sosu, całość wymieszać, wierzch można posypać serem żółtym.
Jedno z smaczniejszych dań serwowanych w restauracjach Niemieckich 🙂 Dzięki za przepis 🙂