Inna odsłona tradycyjnego kotleta na obiad. Chrupiący, aromatyczny kotlet drobiowy lub wieprzowy do wyboru. Taką panierkę można wykorzystać również do przygotowania nuggetsów.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- filet z kurczaka lub schab wieprzowy – 1 kg
- płatki kukurydziane – 250 g
- bułka tarta – 3 łyżki
- papryka słodka – 2 łyżki
- jajka całe – 3-4 sztuki
- sól pieprz do smaku
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Filety umyć, oczyścić, podzielić na kotlety.
Płatki kukurydziane pokruszyć, ja pokruszyłam bardzo drobno wsypując płatki do woreczka i uderzałam w woreczek wałkiem, można rękami.
Do pokruszonych płatków dodać paprykę słodką, można też pomieszać z ostrą, dodać bułkę tartą i panierka gotowa.
Jajka rozbić widelcem lub trzepaczką.
Kotlety oprószyć solą i pieprzem następnie namoczyć w jajku i panierce z płatków, mocno dociskać panierkę aby jak najwięcej było jej na kotletach.
Kotlety smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor.