Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Filety z kurczaka w  płatkach kukurydzianych

Inna odsłona tradycyjnego kotleta na obiad. Chrupiący, aromatyczny kotlet drobiowy lub wieprzowy do wyboru. Taką panierkę można wykorzystać również do przygotowania nuggetsów.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • filet z kurczaka lub schab wieprzowy – 1 kg
  • płatki kukurydziane – 250 g
  • bułka tarta – 3 łyżki
  • papryka słodka – 2 łyżki
  • jajka całe – 3-4 sztuki
  • sól pieprz do smaku
  • olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Filety umyć, oczyścić, podzielić na kotlety.

Płatki kukurydziane pokruszyć, ja pokruszyłam bardzo drobno wsypując płatki do woreczka i uderzałam w woreczek wałkiem, można rękami.

Do pokruszonych płatków dodać paprykę słodką, można też pomieszać z ostrą, dodać bułkę tartą i panierka gotowa.

Jajka rozbić widelcem lub trzepaczką.

Kotlety oprószyć solą i pieprzem następnie namoczyć w jajku i panierce z płatków, mocno dociskać panierkę aby jak najwięcej było jej na kotletach.

Kotlety smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *