Kurczak curry

kurczak curry przygotowanie kurczak curry smażenie

Kurczak a dokładnie filet z kurczaka połączony z cebulą, pieczarkami, porem i przyprawami. Bardzo szybki pomysł na smaczny obiad.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

  • cebula – 1 sztuka
  • pieczarki – 600 g
  • filet z kurczaka – 500 g
  • por – 1 sztuka
  • curry – 3-4 łyżeczki
  • papryka słodka i chili – do smaku
  • śmietana 30% – 150 ml
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • ryż brązowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cebule pokroić w kosteczkę i delikatnie ją podsmażyć, następnie do cebulki dodać oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki.

Całość delikatnie posolić aby pieczarki puściły wodę.

Kurczaka wypłukać, pokroić w kostkę i dodać do pieczarek, całość podlać niewielką ilością wody, do tego dodać pokrojonego pora i całość dusić do momentu aż wszystkie składniki, będą miękkie.

Pod koniec dodać przyprawy: curry, paprykę słodką, ostrą, doprawić solą i pieprzem.

Do całości dodać śmietankę kremówkę i delikatnie zagotować.

Podawać z ryżem.

kurczak curry gotowe danie

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *