Sernik z dodatkiem delikatnego kakaowego ciasta kruchego. Bardzo dobry.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
Ciasto kakaowe
- mąka pszenna – 3 szklanki
- kakao – 3 łyżki
- cukier puder – 1,5 szklanki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- kwaśna śmietana (18%) – 4 łyżki
- margaryna – 250 g
- żółtka – 3 sztuki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
Ser
- ser biały – 2 kg
- cukier puder – 700 g
- jajka – 4 sztuki
- margaryna – 300 g
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- sok z cytryny – z jednej połowy
- olejek pomarańczowy – kilka kropel
- budyń śmietankowy – 2 opakowania
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- mąka pszenna – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przepis na dużą blaszkę, na mniejszą dajemy połowę proporcji sera ciasto pozostaje bez zmian.
Ser
Ser zmielić przez maszynkę do mięsa na bardzo drobnym siteczku (jeżeli nie mamy drobnego wówczas ser mielimy dwa razy).
W misce ucieramy cukier puder i margarynę na puszystą masę, stopniowo dodajemy żółtka a następnie po kilka łyżek sera. Wszystko razem z serem ucieramy. Kiedy otrzymamy jednolitą masę serową dodajemy kolejno sok z cytryny, cukier waniliowy, kilka kropli olejku pomarańczowego i ciągle całość ucierając, następnie przesianą mąkę, budyń, proszek do pieczenia.
Na koniec ubijamy pianę z białek na sztywno i dodajemy do sera, całość jeszcze chwilkę ucieramy do jednolitej masy.
Do sera można dodać ulubione bakalie.
Ciasto kakaowe
Na stolnicę wyłożyć mąkę, uformować z niej kopczyk, zrobić w niej głębienie i dodać żółtka, śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę , kakao i posiekaną margarynę. Wszystkie składniki posiekać nożem przez chwilę a następnie zarobić ciasto. Uwaga z mąką, podsypywać delikatnie jeżeli zajdzie konieczność, jeśli dodamy jej za dużo ciasto po upieczeniu będzie twarde.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, starać się aby ciasto uformowało również boki w blaszce.
Na tak przygotowaną blaszkę z ciastem kakaowym wyłożyć ser i na wierzch położyć drugą część ciasta.
Ciasto można rozwałkować i położyć w całości lub pociąć na paseczki i ułożyć krateczkę lub ciasto dobrze schłodzić i zrobić kruszonkę.
Po upieczeniu można udekorować cukrem pudrem.