Wspomniany obiad z Zakopanego, pamiętam że porcja była ogromna i maż nie dał mu rady.
Czas przygotowania – 2 godz. (wraz z gotowaniem)
SKŁADNIKI
- cielęcina – 1 kg
- cebula – 2 sztuki
- papryka marynowana – mały słoik
- pietruszka – 1 sztuka
- marchewka – 1 sztuka
- ziele angielskie – kilka ziaren
- liść laurowy – kilka listków
- sól, pieprz – do smaku
- papryka słodka – 1 łyżeczka
- mąka pszenna – 2 łyżki
- smalec, olej roślinny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do przygotowania gulaszu można wybrać dowolny rodzaj mięsa: wieprzowinę, wołowinę, drób.
Ja tym razem użyłam cielęciny.
Mięso wypłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
W rondelku lub na patelni zrumienić cebule pokrojoną w kostkę (1 sztuka), następnie dodać mięso i podsmażyć go z cebulą. Całość podlać bulionem ok. 2-3 litry, dodać również marchew, cebulę, pietruszkę, przyprawy i dusić na małym ogniu do momentu aż mięso zmięknie.
Pod koniec dodać pokrojoną paprykę marynowaną.
Na suchej patelni delikatnie zrumienić mąkę na brązowy kolor, która posłuży jako zasmażka.
Zdjąć mąkę z ognia, przełożyć do miseczki i dodać około szklankę wody, dokładnie połączyć wodę z mąką jeżeli będzie za gęste dodać wody. Całość przecedzić aby nie było grudek.
Tak otrzymaną zasmażkę stopniowo wlewać do gulaszu i dokładnie mieszać. Jeżeli gulasz zgęstnieje i nawet nie została wykorzystana cała zasmażka to nie dodawać więcej. Całość zagotować doprawić solą i pieprzem, i zdjąć z ognia.
Przepis na placki ziemniaczane.
Usmażyć placki ziemniaczane, osuszyć na ręczniku papierowym następnie ułożyć kilka na talerzu i zalać je gulaszem, można do tego podać surówkę.
Ha,ha. Tego placka z Zakopanego chyba nikt nie pokonal. Ja od 3 lat podchody robie i zawsze cos na talerzu zostaje. Ja na jesien forme szykuje moze sie uda.
Tak ja dużo mogę ale nie miałem szans 1/2 to max 🙂 z walką 🙂