Rurki z kremem to ciasteczka od święta, ze względu na pracochłonne ich wykonanie, jednak efekt końcowy niweluje trud włożony w ich estetykę i wygląd oraz niezapomniany smak.
Rurki z kremem to bardzo pracochłonny przysmak, jest łatwy w przygotowaniu jednak czasochłonny. Efekt końcowy jednak jest zadowalający i pokrywa wszystkie niedogodności. Rurki można nadziać masa budyniową, bitą śmietaną. Jednak uważam że masa budyniowa jest najlepsza.
Czas przygotowania – 120 min.
SKŁADNIKI
Ciasto
- mąka – 1 kg
- margaryna – 1 kostka
- masło – 1 kostka
- żółtka – 4 sztuki
- jajka – 2 sztuki
- cukier – 1 szklanka
- śmietana – do zarobienia ciasta
- sól – szczypta
Masa
- mleko – 0,7 litra
- budyń waniliowy lub śmietankowy – 2 opakowania
- mąka pszenna – 2 łyżki
- maka ziemniaczana – 2 łyżki
- jajka – 3 sztuki
- masło (82%) – 2 kostki
- spirytus – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
Z podanych składników na stolnicy zagnieść i wyrobić ciasto. Śmietany dodać około 300 ml, jeżeli będzie mało trzeba dołożyć. Ciasto odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Foremki rurek nasmarować tłuszczem (najlepiej margaryną), aby łatwiej schodziły upieczone rurki.
Po godzinie czasu wyjąć ciasto z lodówki podzielić na małe części, rozwałkować na około 2-3 mm, podzielić na małe paseczki, można radełkiem i nawijać na foremki rurek.
Można posmarować rurki przed pieczeniem jajkiem i posypać cukrem kryształem, lub po upieczeniu i nadzianiu masą posypać cukrem pudrem. Piec na złoty kolor.
Masa
Do garnka wlać szklankę mleka, w wysokim naczyniu połączyć pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, najlepiej użyć miksera. Tak otrzymany budyń wlać na gotującą się szklankę mleka, dokładnie mieszając aż zgęstnieje. Jeżeli zaczynają się robić grudki, wówczas trzeba energiczniej mieszać aż się rozpuszczą. Trzeba uważać ponieważ budyń lubi się przypalać. Ściągnąć z ognia, przelać do miski i wystudzić.
Masło utrzeć na puszysta masę, następnie dodawać stopniowo wystudzony budyń, ciągle ucierać. Pod koniec ucierania dodać spirytus do smaku. Gotową masą nadziewać rurki, wygodnie używać szprycy do dekoracji ciast. Przed nałożeniem masy, można ją schłodzić.