Bardzo ekspresowa, smaczna, kolorowa sałatka do obiadu. Można tu wykorzystać rożne kolory papryki.
Papryka jest bogata w alkaloid kapsaicynę.
Cebula jest drogocennym warzywem ze względu na bogaty skład. zawiera szereg witamin: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, minerałów: potas, wapń, sód, żelazo, magnez, fosfor, mangan, cynk, fluor, jod, miedź, kobalt jak również cukry, białko, tłuszcze, błonnik, karoten, kwas foliowy i nikotynowy, saponiny, flawonoidy, glikozydy, olejki eteryczne, związki siarki, kwercetynę.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- cebula czerwona – 2 sztuki
- papryka świeża – 2 sztuki
- czosnek – 2 ząbki
- jogurt grecki – 4 łyżki
- koperek świeży lub suszony
- sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebule pokroić w cieniutkie półplasterki nasolić ją szczyptą soli odstawić na min 1 godz.
Paprykę dokładnie wypłukać i również pokroić w cieniutkie plasterki nasolić szczypta soli i odstawić.
Jeżeli warzywa po tym czasie puszczą sok należy je odcisnąć i razem wymieszać i ułożyć w salaterce.
Czosnek rozgnieść i wymieszać z jogurtem, dodać koperek doprawić sos solą i pieprzem.
Sos ułożyć na szczycie sałatki bezpośrednio przed podaniem.