Sałata z cebuli i papryki

salata z cebuli i papryki

Bardzo ekspresowa, smaczna, kolorowa sałatka do obiadu. Można tu wykorzystać rożne kolory papryki.

Papryka jest bogata w alkaloid kapsaicynę.

Cebula jest drogocennym warzywem ze względu na bogaty skład. zawiera szereg witamin: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, minerałów: potas, wapń, sód, żelazo, magnez, fosfor, mangan, cynk, fluor, jod, miedź, kobalt jak również cukry, białko, tłuszcze, błonnik, karoten, kwas foliowy i nikotynowy, saponiny, flawonoidy, glikozydy, olejki eteryczne, związki siarki, kwercetynę.

    Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • cebula czerwona – 2 sztuki
  • papryka świeża – 2 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • jogurt grecki – 4 łyżki
  • koperek świeży lub suszony
  • sól, pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cebule pokroić w cieniutkie półplasterki nasolić ją szczyptą soli odstawić na  min 1 godz.

Paprykę dokładnie wypłukać i również pokroić w cieniutkie plasterki nasolić szczypta soli i odstawić.

Jeżeli warzywa po tym czasie puszczą sok należy je odcisnąć i razem wymieszać i ułożyć w salaterce.

Czosnek rozgnieść i wymieszać z jogurtem, dodać koperek doprawić sos solą i pieprzem.

Sos ułożyć na szczycie sałatki bezpośrednio przed podaniem.

salata z cebuli i papryki na pułmisku

Ten wpis został opublikowany w kategorii Surówki i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *