Obiad jak w barze na który każdy z nas może sobie pozwolić jednak z tą różnicą, że bez konserwantów, barwników, sztucznych dodatków. Nawet moje maluchy kosztowały ale obowiązkowo z ketchupem. Dodatkowo przygotowując takie danie można w łatwy sposób połączyć swoje ulubione dodatki i sosy.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- tortilla pszenna – 6 sztuk
- kukurydza – 1/2 puszki
- czerwona fasola – 1/2 puszki
- mix sałat z rukolą – 1 opakowanie
- filet z kurczaka – 1/2 kg
- pomidor – 1 sztuka
- papryka marynowana – 1 mały słoiczek
Dodatkowo do panierowania mięsa
- olej do smażenia
- przyprawa kebab-gyros
- jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz
- mąka pszenna
Sos czosnkowy
- śmietana 18 % lub jogurt grecki – 330 ml
- majonez – 2 łyżki
- czosnek – 2-3 ząbki
- koperek suszony – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przepis na domowa tortille znajduje się tutaj:
Fileta dokładnie wypłukać, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki tak jak na nuggetsy. Mięso doprawić solą, pieprzem i przyprawą kebab-gyros do smaku.
Oprószyć małe kawałki w mące następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju roślinnego. Po usmażeniu kawałki mięsa osuszyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Sałatę, pomidora wypłukać i osuszyć. Pomidora pokroić na mniejsze plasterki.
Kukurydzę, fasolę, paprykę odsączyć z zalewy.
Sos
Do śmietany lub jogurtu dodać zmiażdżone ząbki czosnku, dodać majonez, koperek. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na tortilli równomiernie rozprowadzić sos czosnkowy, na to rozłożyć sałatę, kawałki kurczaka, pomidora, paprykę, fasole i kukurydzę, całość zwinąć, końcówkę tortilli zawinąć w folie aluminiową aby się nie rozwinęła i włożyć tortille do rozgrzanego piekarnika tak na ok. 2 min. aby delikatnie się delikatnie zagrzała, można serwować również na zimno, wedle gustu.