Naleśniki w innym wydaniu niż tradycyjnie na słodko. Jest to proste danie, w którym możemy połączyć swoje ulubione składniki. Nie wymaga dużego nakładu pracy, można go przyrządzić szybko nawet z dostępnych składników z lodówki.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
Ciasto naleśnikowe
- mleko – 1 szklanka
- woda gazowana – 1 szklanka
- mąka pszenna – 2 szklanki
- sól – 1 łyżeczka
- jajka – 2 sztuki
Farsz
- filet z kurczaka – 1 podwójny filet
- kukurydza – 1 puszka
- papryka świeża – 1 sztuka
- cebula – 2 sztuki
- sól, pieprz – do smaku
- ketchup pikantny/ łagodny – 1 szklanka
- olej roślinny
- masło – 2 łyżki
- pęczek szczypiorku
Dodatkowo
- ser żółty – 150 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do wysokiego naczynia, garnka wlać mleko, wodę gazowaną, dodać jajka, sól. Wszystko razem wymieszać na jednolite ciasto. Można w tym celu użyć trzepaczki lub miksera.
Ciasto odstawić na godzinę aby odpoczęło.
Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Smażyć grubsze naleśniki z obu stron aż będą rumiane.
Farsz
Cebulę obrać i pokroić w większą kostkę lub półplasterki, podsmażyć na oleju roślinnym z dodatkiem masła. Kurczaka dokładnie wypłukać oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę dodać do cebuli i smażyć do miękkości, dodać również paprykę pokrojona w kostkę aby zmiękła.
Kiedy mięso będzie miękkie dodać kukurydzę oraz ketchup (ja dałam pół szklanki ketchupu pikantnego i pół szklanki ketchupu łagodnego), na koniec całość doprawić solą i pieprzem i dodać pęczek pokrojonego szczypiorku.
Farsz przestudzić.
Naleśniki posmarować farszem, zwinąć w rulon, ułożyć na blaszce lub naczyniu żaroodpornym, całość posypać startym serem i zapiec.