Kolejny przepis na słodkości na tłusty czwartek,na karnawał – tym razem róże karnawałowe, kruche, pachnące z marmoladą.
Czas przygotowania – 50 min.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 300 g
- żółtka – 5 sztuk
- gęsta kwaśna śmietana – 3 łyżki
- spirytus – 1 łyżka
- szczypta soli
Dodatkowo
- olej roślinny do smażenia
- marmolada
- cukier puder
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Ciasto owinąć folią spożywczą lub aluminiowa i odłożyć aby odpoczęło ok. 30 min. w temp. pokojowej.
Po tym czasie ciasto dobrze wybić, uderzać, bić ok.15 min. w nie wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto rozwałkować, składać, uderzać wałkiem itd. Po skończeniu ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować cieniutko i wycinać równą liczbę krążków trzech wielkości (u mnie literatka większa, mniejsza i kieliszek). Każdy z krążków naciąć kilkakrotnie nożem na brzegach, nie docinając do środka. Krążki (większy, średni) posmarować białkiem i składać na siebie: największy, średni i najmniejszy, na środku najmniejszego mocno nacisnąć, by się wszystkie razem skleiły.
Tak przygotowane róże piec na złoty kolor w rozgrzanym oleju (u mnie w frytkownicy). Po upieczeniu róże ułożyć na ręczniku papierowym aby obciekły z nadmiaru tłuszczu, na wierzch ułożyć marmoladę, wisienki co kto lubi i całość po pudrować cukrem pudrem.