Polewa chałwowa

polewa chałwowa polewa chałwowa przygotowanie

Bardzo lubię chałwę samą lub jako dodatek do deserów. Tym razem przepis na przepyszna, karmelkowa polewę inna niż typowe polewy ciemne. Doskonale nadaje się do dekoracji ciast, deserów.

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • chałwa waniliowa – 200-250 g
  • śmietana kremówka – 250 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do wyższego naczynia pokruszyć chałwę, następnie dolać śmietanę kremówkę i całość zmiksować blenderem na gładką masę.

Całość przestawić na palnik i na małym ogniu podgrzewać, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając ponieważ masa lubi się przypalać. Pogotować do momentu aż mas a zgęstnieje, następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Zimną polewą dekorować ciasta, desery.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ulubione i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *