Deser chałwowy

desery chałwowy z bitą śmietaną

Czy ktoś lubi chałwę? Ja lubię, ale rzadko po nią sięgam ponieważ jest słodka i dużo się nie da zjeść na raz. Dlatego tym razem deser z chałwą. W smaku deser delikatnie słodki z wyczuwalną nutą cytrusów-pomarańczy.

    Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • ciastka herbatniki, biszkopty – 4 sztuki
  • chałwa – 200 g
  • śmietana kremówka – 250 g
  • pomarańcza – 1-2 sztuki
  • bita śmietana fix – 1 opakowanie
  •  mleko zimne – 3/4 szklanki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do wyższego naczynia pokruszyć chałwę, następnie dolać śmietanę kremówkę i całość zmiksować blenderem na gładką masę.

Gotową masę przestawić na palnik i na małym ogniu podgrzewać, doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając ponieważ masa lubi się przypalać. Pogotować  do momentu aż mas a zgęstnieje, następnie zdjąć z ognia i przestudzić.

Do pucharków pokruszyć dowolny rodzaj ulubionych ciastek, następnie ciastka pokryć polewą chałwową i odstawić chwilkę do zastygnięcia.

W tym czasie obrać pomarańcze, wy filetować je dokładnie, aby nie było białych skórek.

Pomarańcze pokroić w kostkę i odsączyć na ręczniku papierowym.

Mleko ubić z śmietaną fix.

Na zastygły krem ułożyć pomarańcze i przykryć bita śmietaną, wierzch udekorować startą czekoladą lub chałwą.

deser chałwowy z bitą śmietaną i pomarańczami deser chałwowy z bitą śmietaną i posypkądeser chałwowy z bitą śmietaną

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *