Czy ktoś lubi chałwę? Ja lubię, ale rzadko po nią sięgam ponieważ jest słodka i dużo się nie da zjeść na raz. Dlatego tym razem deser z chałwą. W smaku deser delikatnie słodki z wyczuwalną nutą cytrusów-pomarańczy.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- ciastka herbatniki, biszkopty – 4 sztuki
- chałwa – 200 g
- śmietana kremówka – 250 g
- pomarańcza – 1-2 sztuki
- bita śmietana fix – 1 opakowanie
- mleko zimne – 3/4 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do wyższego naczynia pokruszyć chałwę, następnie dolać śmietanę kremówkę i całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Gotową masę przestawić na palnik i na małym ogniu podgrzewać, doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając ponieważ masa lubi się przypalać. Pogotować do momentu aż mas a zgęstnieje, następnie zdjąć z ognia i przestudzić.
Do pucharków pokruszyć dowolny rodzaj ulubionych ciastek, następnie ciastka pokryć polewą chałwową i odstawić chwilkę do zastygnięcia.
W tym czasie obrać pomarańcze, wy filetować je dokładnie, aby nie było białych skórek.
Pomarańcze pokroić w kostkę i odsączyć na ręczniku papierowym.
Mleko ubić z śmietaną fix.
Na zastygły krem ułożyć pomarańcze i przykryć bita śmietaną, wierzch udekorować startą czekoladą lub chałwą.