Kolejny sernik, tym razem o smaku chałwy, bardzo kremowy, o wyrazistym smaku chałwy. Ciasto dla takich, którzy lubią chałwę i jej sezamowy smak.
SKŁADNIKI
- ser biały wiejski – 1,3-1,5 kg
- cukier kryształ – 3 szklanki
- mąka pszenna – 5 łyżki
- budyń śmietankowy – 4 łyżek
- margaryna – 1 kostka
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- jaja całe – 12 sztuk
- chałwa sezamowa waniliowa – 250 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Porcja na dużą tortownice.
Ser biały zmielić przez maszynkę, ja mielę raz na bardzo drobniutkim sitku, można zmielić ser dwa razy na grubszym, ważne żeby ser nie miał grudek. Na koniec mielenia sera przez maszynkę zmielić połowę cytryny, ważne aby nie było w niej pestek, cytrynę wcześniej należy umyć.
Żółtka oddzielić od białek. Margarynę, żółtka i cukier utrzeć na gładką masę, następnie dodawać stopniowo ser i ucierać, potem dodać mąkę pszenną, budyń, proszek do pieczenia i pokruszona chałwę, wszystko dokładnie utrzeć. Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Całość wymieszać.
Masę serowo- chałwowa przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 1,5 godziny w odpowiedniej temp. swojego piekarnika.