Wielkanoc tuz tuż, wiec należy wypróbować nowe przepisy, nowe połączenia. Tym razem babka ucierana z kawą.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 500 g
- cukier – 300 g
- żółtka – 4 sztuki
- mleko – 1 szklanka
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- kawa rozpuszczalna – 3-4 łyżeczki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- olejek waniliowy lub śmietankowy – kilka kropel
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kawę rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić do przestygnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać kawę rozpuszczoną w mleku, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać olejek zapachowy i cukier waniliowy, wszystko dokładnie ucierać.
Kiedy ciasto będzie mieć jednolita konsystencję wówczas przełożyć je do formy dokładnie wysmarowanej tłuszczem i oproszonej bułką tartą.
Babkę piec około 40 min. w temperaturze odpowiedniej swojemu piekarnikowi.
Po upieczeniu i ostygnięciu babkę dowolnie udekorować, polewą, cukrem pudrem.