Babka kawowa

Babka kawowa z polewą

Wielkanoc tuz tuż, wiec należy wypróbować nowe przepisy, nowe połączenia. Tym razem babka ucierana z kawą.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 500 g
  • cukier – 300 g
  • żółtka – 4 sztuki
  • mleko – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • kawa rozpuszczalna – 3-4 łyżeczki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • olejek waniliowy lub śmietankowy – kilka kropel

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kawę rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić do przestygnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać kawę rozpuszczoną w mleku, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać olejek zapachowy i cukier waniliowy, wszystko dokładnie ucierać.

Kiedy ciasto będzie mieć jednolita konsystencję wówczas przełożyć je do formy dokładnie wysmarowanej tłuszczem i oproszonej bułką tartą.

Babkę piec około 40 min. w temperaturze odpowiedniej swojemu piekarnikowi.

Po upieczeniu i ostygnięciu babkę dowolnie udekorować, polewą, cukrem pudrem.

Babka kawowa z polewą czekoladowąBabka kawowa z dekoracjami wielkanocnymi

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wielkanoc i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *