Tym razem na obiad przygotowałam pierś z indyka z pieczarkami, z dodatkiem ziół. Bardzo dobre, soczyste mięso. Dodam, że przed przygotowaniem mięso moczyło się w marynacie.
Czas przygotowania – 2 godz.
SKŁADNIKI
Marynata
- woda przegotowana
- sól peklowa – ok. 2 łyżki
- ziele angielskie – kilka ziarenek
- liść laurowy – kilka listków
Przygotowanie
- filet z indyka – 1-1,2 kg
- pieczarki – 1/2 kg
- papryka słodka – 2 łyżeczki
- masło
- przyprawa uniwersalna – 1 łyżka
- marchew – 1 sztuka
- cebula – 2 sztuki
- olej roślinny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotować marynatę. Około 4 litrów wody zagotować, dodać sól peklową, liść laurowy i ziele, całość chwilkę pogotować aby uwolnił się aromat liścia i ziela (mięso powinno być całe zanurzone w marynacie). Marynatę przestudzić.
Mięso jeżeli jest mrożone, najlepiej jest go rozmrozić. Kiedy marynata ostygnie zanurzy w niej mięso i pozostawić na min. 4 godziny, najlepiej przygotować marynatę z mięsem wieczorem i marynować mięso cała noc.
Pieczarki usmażyć z cebulą z dodatkiem masła, doprawić je solą, pieprzem i odstawić do przestygnięcia.
Na drugi dzień mięso wyjąć z marynaty, rozciąć fileta, tylko nie do końca, rozbić aby utworzyć większy płat.
Na środku fileta rozłożyć plasterki masła, na to ułożyć uduszone pieczarki i zwinąć roladę, dobrze jest mięso związać sznurkiem aby się nie rozwinęło.
Tak przygotowaną roladę przełożyć na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oleju i zrumienić z każdej strony, następnie mięso podlać wodą, dodać cebulę i marchewkę, paprykę słodka, przeprawy uniwersalną i całość dusić do momentu aż mięso stanie się miękkie. Na koniec do pieczonego mięsa doda c masło do smaku.