Sałata z makrelą wędzoną

Sałata z makrelą wędzoną

Bardzo szybka i smaczna sałatka z wędzoną makrelą a bardziej z sosem makrelowym własnej roboty.

Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

  • makrela wędzona – 1 sztuka
  • groszek konserwowy – 1 puszka
  • kukurydza – 1 puszka
  • jajka – 6 sztuk
  • ogórki kiszone – 6 sztuk
  • papryka świeża – 1 sztuka
  • cebula czerwona – 1 sztuka (mała)

Majonez

  • śmietana18% – 150 ml
  • musztarda – 2 łyżeczki
  • majonez gotowy – 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jajka ugotować na twardo, przestudzić. Paprykę dokładnie wypłukać, usunąć gniazdo nasienne.

Ogórki pokroić w kostkę, odcisnąć w rekach lub na sitku z nadmiaru wody. Jajka, cebulę, paprykę pokroić w kosteczkę.

Składniki przełożyć do miski, salaterki, dodać groszek i kukurydzę.

Makrelę obrać ze skóry, wyciągnąć (najlepiej w całości kręgosłup) oraz dokładnie wybrać większe ości.

Do wyższego naczynia przełożyć śmietanę, dodać makrelę i dokładnie zmiksować blenderem, tak aby mieć pewność, że wszystkie mniejsze ości zostały zmiksowane i się nimi nie zadławimy.

Do tak zmiksowanej ryby dodać pozostałe składniki majonezu , razem wszystko wymieszać lub zmiksować i połączyć z sałatką.

Na koniec doprawić solą i pieprzem, z solą ostrożnie bo ryba wędzona jest słona.

Sałata z makrelą wędzoną

Ten wpis został opublikowany w kategorii Sałatki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *