Bardzo szybka i smaczna sałatka z wędzoną makrelą a bardziej z sosem makrelowym własnej roboty.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- makrela wędzona – 1 sztuka
- groszek konserwowy – 1 puszka
- kukurydza – 1 puszka
- jajka – 6 sztuk
- ogórki kiszone – 6 sztuk
- papryka świeża – 1 sztuka
- cebula czerwona – 1 sztuka (mała)
Majonez
- śmietana18% – 150 ml
- musztarda – 2 łyżeczki
- majonez gotowy – 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka ugotować na twardo, przestudzić. Paprykę dokładnie wypłukać, usunąć gniazdo nasienne.
Ogórki pokroić w kostkę, odcisnąć w rekach lub na sitku z nadmiaru wody. Jajka, cebulę, paprykę pokroić w kosteczkę.
Składniki przełożyć do miski, salaterki, dodać groszek i kukurydzę.
Makrelę obrać ze skóry, wyciągnąć (najlepiej w całości kręgosłup) oraz dokładnie wybrać większe ości.
Do wyższego naczynia przełożyć śmietanę, dodać makrelę i dokładnie zmiksować blenderem, tak aby mieć pewność, że wszystkie mniejsze ości zostały zmiksowane i się nimi nie zadławimy.
Do tak zmiksowanej ryby dodać pozostałe składniki majonezu , razem wszystko wymieszać lub zmiksować i połączyć z sałatką.
Na koniec doprawić solą i pieprzem, z solą ostrożnie bo ryba wędzona jest słona.