Mazurek kruszony czyli bakalie na kruchym cieście polane ciemną polewą kakaową.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
Ciasto
- mąka pszenna – 400 g
- margaryna – 200 g
- cukier kryształ – 150 g
- żółtka – 4 sztuki
- kwaśna śmietana – 2 łyżki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Bakalie
- galaretka (2 kolory) – 1+1 opakowanie
- orzechy mielone – 200 g
- rodzynki – 50 g
- wiśnie w syropie – 1 słoik mniejszy
- czekolada biała – 100 g
- kwaśna śmietana – 1 szklanka
- powidło śliwkowe – 1 mały słoiczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekaną margarynę, żółtka, całość dokładnie wyrobić na jednolitą konsystencję. Uwaga z podsypywaniem mąki, ciasto jest dość luźne, jeżeli podsypiemy za dużo wówczas wyjdzie za twarde.
Ciasto podzielić na dwie równe części, upiec na dwóch takich samych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Bakalie (możemy dodać swoje ulubione)
Galaretkę czerwoną i zielona ugotować, każdą osobno w jednej szklance wody, gotową galaretkę wylać na talerz, odstawić do całkowitego stężenia.
Jeden upieczony blat ciasta kruchego pokruszyć do miski na dość drobne kawałeczki. Do tego ciasta dodać dokładnie odsączone wiśnie, pokruszoną czekoladę, orzechy mielone, rodzynki, galaretkę pokrojoną w drobną kostkę i na koniec śmietanę.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Pozostały blat wysmarować powidłem i na tym blacie rozłożyć równomiernie otrzymaną masę.
Wierzch udekorować polewą kakaową.