Babka mięsna

Babka mięsna

Babka tym razem nie słodka ale babka z mięsem, owinięta boczkiem – idealna na obiad wielkanocny. Dodatkowo do środka babki można włożyć pieczarki, jajko lub dowolne ulubione składniki.

Czas przygotowania  – 15 min.

SKŁADNIKI

  • mięso drobiowe, wieprzowe – 1 kg
  • boczek wędzony plasterki – 400 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • cebula – 1 mała
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy – 3-4 łyżki
  • jajka – 2 sztuki
  • sól, pieprz do smaku
  • przyprawa do mięsa mielonego – do smaku
  • bułka pszenna

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Najlepiej jest połączyć mięso drobiowe z wieprzowym ponieważ mamy pewność, że babka nie będzie za sucha z samym mięsem drobiowym lub za tłusta z mięsem wieprzowym.

Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie, jak na moknie odcisnąć i zmielić przez maszynkę wraz z mięsem.

Mięso zmielić na mielone wraz z czosnkiem, cebulą i namoczoną i odciśniętą bułką.

Do zmielonego mięsa dodać jajka, sól (ostrożnie z solą, bo boczek zazwyczaj jest słony), pieprz, przyprawę do mięsa mielonego i musztardę.

Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

Formę babki (średnia forma babki) wysmarować dokładnie tłuszczem, ułożyć w niej plastry boczku (tak aby zachodziły na siebie), następnie przełożyć mięso do blaszki, wyrównać i na wierzchu również ułożyć plastry boczku. Całość skropić olejem rzepakowym i piec około 1 godz. w temperaturze swojego piekarnika.

Babka mięsna

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wielkanoc i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *