Babka tym razem nie słodka ale babka z mięsem, owinięta boczkiem – idealna na obiad wielkanocny. Dodatkowo do środka babki można włożyć pieczarki, jajko lub dowolne ulubione składniki.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- mięso drobiowe, wieprzowe – 1 kg
- boczek wędzony plasterki – 400 g
- czosnek – 2 ząbki
- cebula – 1 mała
- musztarda – 1 łyżeczka
- olej rzepakowy – 3-4 łyżki
- jajka – 2 sztuki
- sól, pieprz do smaku
- przyprawa do mięsa mielonego – do smaku
- bułka pszenna
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Najlepiej jest połączyć mięso drobiowe z wieprzowym ponieważ mamy pewność, że babka nie będzie za sucha z samym mięsem drobiowym lub za tłusta z mięsem wieprzowym.
Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie, jak na moknie odcisnąć i zmielić przez maszynkę wraz z mięsem.
Mięso zmielić na mielone wraz z czosnkiem, cebulą i namoczoną i odciśniętą bułką.
Do zmielonego mięsa dodać jajka, sól (ostrożnie z solą, bo boczek zazwyczaj jest słony), pieprz, przyprawę do mięsa mielonego i musztardę.
Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Formę babki (średnia forma babki) wysmarować dokładnie tłuszczem, ułożyć w niej plastry boczku (tak aby zachodziły na siebie), następnie przełożyć mięso do blaszki, wyrównać i na wierzchu również ułożyć plastry boczku. Całość skropić olejem rzepakowym i piec około 1 godz. w temperaturze swojego piekarnika.